Narodni:
Angelica
Latinski:
Angelica archangelica
Nalazište:
Raste na
močvarnim mjestima, šumskim čistinama, livadnim guštarama dolina i brda, a
ponekad se nađe i u vrtovima.
Opis
biljke:
To je
krupna, do 2 m visoka, uspravna i zeljasta dvogodišnja biljka. Korijen joj je
mesnat i krupan podanak, s mnogo dugih korijenčića. Stabljika, pri zemlji oko 6
cm široka, okrugla je, šuplja i crvenkasta, na vrhu razgranata. Listovi su
veliki, jajoliki, triput razdijeljeni, na rubu nazubljeni, a pri dnu obuhvaćaju
stabljiku. Imaju šuplje peteljke. Blijedi žućkasto-zelenkasti cvjetići čine
krupne štitaste cvatove na vrhovima grana. Plod je oko 7 mm dugačko, jajoliko,
plosnato, krilasto zrno, žućkaste boje. Biljka cvate u srpnju i kolovozu. Ima
ugodan miris, sličan vaniliji ili mošusu, i slatkasto-ljuti okus.
Sadrži:
U
korijenu ima 0,30%-1% eteričnog ulja, oko 6% smole, pektina, tanina,
citosterola, kumarina, angelicina, jabučne i angelične kiseline i još nekih
tvari. U plodu ima 0,5-1 % eteričnog ulja, oko 16% masnog ulja, kumarina i
felandrena.
Vrijeme
branja:
prve
godine od svibnja do rujna, i to mladice bez cvatova, a od kolovoza do rujna
štitovi sa zrelim plodovima, koje treba odmah rasprostrti i osušiti; rizom se
može vaditi već prve godine, prije nego što otpadne lišće, ali se obično vadi u
jesen druge ili u proljeće treće godine. Za lijek se upotrebljava korijen,
stabljika, lišće i sjeme. Iz svježe narezanog korijena curi mlječast sok.
Pripremanje
lijeka, primjena i djelovanje:
Olakšava
probavu, odstranjuje vjetrove i teškoće koje oni uzrokuju. U tu se svrhu 5-10 g
praška suhog korijena, ili 5 g ploda i korijena, popari sa 100 g kipuće vode,
ostavi poklopljeno da stoji 2 sata, a zatim se procijedi i pije triput dnevno
po šalica prije jela. Čaj od svježih peteljki i korijena još je ukusniji zbog
osobite arome. Tri velike žlice mješavine od 30 g korijena angelike sa po 15 g
lincure (Gentiana lutea), kičice (Erythrea centaurium), pelina (Artemisia
absinthium) i šikaline (Cnicus benedictus) popare se s ½ l kipuće vode;
mješavina se zatim ostavi da poklopljena stoji 2 sata, i nakon toga procijedi.
Pije se po čaša 3-4 puta dnevno prije jela. Liječi rak želuca, smiruje nervozni
trbuh, potiče tek i probavu, tjera žuč, mokraću i plinove i ublažuje grčeve od
astme. Za bolju probavu služi mješavina od po 25 g plodova angelike, aniša
(Fructus anisi) , komorača (Fructus foeniculi) i kumina (Carum carvi); 2 velike
žlice popare se sa 100 g kipuće vode, mješavina se zatim ostavi da stoji
poklopljena 2-3 sata, a onda se pije po ša1ica, triput dnevno, poslije jela.
Protiv nadimanja od vjetrova, grčeva i srčanih smetnji uzmu. se 2 velike žlice
mješavine 30 g korijena angelike sa po 15 kg kamilice (Flores chamomillae),
metvice paprene (Menthae piperitae), komorača (Fructus foeniculi) i kumina
(Carum carvi); mješavina se popari sa 100g kipuće vode i, pošto odstoji
poklopljena 3 sata, pije se po šalica triput dnevno poslije jela.
Svježa
zelen, mladice i lišće, kuhani u slanoj vodi, služe kao varivo. Od mladih
svježih stabljika pravi se »slatko«, kompot ili se kandiraju, pa se i zimi može
iskorištavati ljekovitost angelike za jačanje želuca i čišćenje krvi.
Pomiješana s kaduljom (Salvia officinalis) i hrastovim Iišim (Folia quercus) u
jednakim dijelovima, angelika liječi osip, lišaje i druge kožne bolesti. .
Korijen, kuhan s pola vode i pola vina, odstranjuje loše s kove iz krvi, želuca
i crijeva, uklanja nadimanje od vjetrova, liječi venerične bolesti,
dizenteriju, grčeve, hemoroide, žgaravicu i bolesti jetre, a izbacuje i sluz iz
bronha. Prah stučenog suhog korijena, pomiješan s rakijom, ojačava. Nekada su
korijenom liječili i kugu, pa je zbog toga prozvan »svetim korijenorn«.
Doda li
se angelikinom vinu lišća od pelina (Artemisia absinthium), liječi rak želuca.
Dvije čajne žličice praha ili stučenog korijena angelike, poparene s 1/2 l
kipuće vode, piju se za liječenje žutice, hemoroida, vrućice i protiv naglog
slabljenja nakon teških bolesti, naročito upale pluća ili porebrice. Sitno
izrezano korijenje angelike, 50-70 g moči se 3 dana u vinu ili rakiji, a zatim
se sve zajedno kuha oko 10 min., pa se tome doda mješavina jednakih dijelova
korijena odoljena (Valeriana officinalis), pelin (Artemisia absinthium) i
tinkture iđirota (Acorusrus calamus). Tako dobivamo izvanredan lijek za
različite bolesti. U slučaju upale uha uštrca se u uho iscijeđeni sok svježeg
korijena – i upala nestaje. Prašak suhog korijena angelike, koliko stane na vrh
noža, uzima li se jedanput dnevno u toploj vodi ili juhi, pomaže kod svih
bolesti navedenih u ovom poglavlju. Rekonvalescentima vraća snagu, a rane posipane
tim praškom brže zacjeljuju.
Nema komentara:
Objavi komentar