utorak, 5. veljače 2013.

ANGELICA


Porodica: Umbelliferac
Narodni: Angelica
Latinski: Angelica archangelica

Nalazište:

Raste na močvarnim mjestima, šumskim čistinama, livadnim guštarama dolina i brda, a ponekad se nađe i u vrtovima.

Opis biljke:

To je krupna, do 2 m visoka, uspravna i zeljasta dvogodišnja biljka. Korijen joj je mesnat i krupan podanak, s mnogo dugih korijenčića. Stabljika, pri zemlji oko 6 cm široka, okrugla je, šuplja i crvenkasta, na vrhu razgranata. Listovi su veliki, jajoliki, triput razdijeljeni, na rubu nazubljeni, a pri dnu obuhvaćaju stabljiku. Imaju šuplje peteljke. Blijedi žućkasto-zelenkasti cvjetići čine krupne štitaste cvatove na vrhovima grana. Plod je oko 7 mm dugačko, jajoliko, plosnato, krilasto zrno, žućkaste boje. Biljka cvate u srpnju i kolovozu. Ima ugodan miris, sličan vaniliji ili mošusu, i slatkasto-ljuti okus.


Sadrži:

U korijenu ima 0,30%-1% eteričnog ulja, oko 6% smole, pektina, tanina, citosterola, kumarina, angelicina, jabučne i angelične kiseline i još nekih tvari. U plodu ima 0,5-1 % eteričnog ulja, oko 16% masnog ulja, kumarina i felandrena.

Vrijeme branja:

prve godine od svibnja do rujna, i to mladice bez cvatova, a od kolovoza do rujna štitovi sa zrelim plodovima, koje treba odmah rasprostrti i osušiti; rizom se može vaditi već prve godine, prije nego što otpadne lišće, ali se obično vadi u jesen druge ili u proljeće treće godine. Za lijek se upotrebljava korijen, stabljika, lišće i sjeme. Iz svježe narezanog korijena curi mlječast sok.

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje:

Olakšava probavu, odstranjuje vjetrove i teškoće koje oni uzrokuju. U tu se svrhu 5-10 g praška suhog korijena, ili 5 g ploda i korijena, popari sa 100 g kipuće vode, ostavi poklopljeno da stoji 2 sata, a zatim se procijedi i pije triput dnevno po šalica prije jela. Čaj od svježih peteljki i korijena još je ukusniji zbog osobite arome. Tri velike žlice mješavine od 30 g korijena angelike sa po 15 g lincure (Gentiana lutea), kičice (Erythrea centaurium), pelina (Artemisia absinthium) i šikaline (Cnicus benedictus) popare se s ½ l kipuće vode; mješavina se zatim ostavi da poklopljena stoji 2 sata, i nakon toga procijedi. Pije se po čaša 3-4 puta dnevno prije jela. Liječi rak želuca, smiruje nervozni trbuh, potiče tek i probavu, tjera žuč, mokraću i plinove i ublažuje grčeve od astme. Za bolju probavu služi mješavina od po 25 g plodova angelike, aniša (Fructus anisi) , komorača (Fructus foeniculi) i kumina (Carum carvi); 2 velike žlice popare se sa 100 g kipuće vode, mješavina se zatim ostavi da stoji poklopljena 2-3 sata, a onda se pije po ša1ica, triput dnevno, poslije jela. Protiv nadimanja od vjetrova, grčeva i srčanih smetnji uzmu. se 2 velike žlice mješavine 30 g korijena angelike sa po 15 kg kamilice (Flores chamomillae), metvice paprene (Menthae piperitae), komorača (Fructus foeniculi) i kumina (Carum carvi); mješavina se popari sa 100g kipuće vode i, pošto odstoji poklopljena 3 sata, pije se po šalica triput dnevno poslije jela.

Svježa zelen, mladice i lišće, kuhani u slanoj vodi, služe kao varivo. Od mladih svježih stabljika pravi se »slatko«, kompot ili se kandiraju, pa se i zimi može iskorištavati ljekovitost angelike za jačanje želuca i čišćenje krvi. Pomiješana s kaduljom (Salvia officinalis) i hrastovim Iišim (Folia quercus) u jednakim dijelovima, angelika liječi osip, lišaje i druge kožne bolesti. . Korijen, kuhan s pola vode i pola vina, odstranjuje loše s kove iz krvi, želuca i crijeva, uklanja nadimanje od vjetrova, liječi venerične bolesti, dizenteriju, grčeve, hemoroide, žgaravicu i bolesti jetre, a izbacuje i sluz iz bronha. Prah stučenog suhog korijena, pomiješan s rakijom, ojačava. Nekada su korijenom liječili i kugu, pa je zbog toga prozvan »svetim korijenorn«.

Doda li se angelikinom vinu lišća od pelina (Artemisia absinthium), liječi rak želuca. Dvije čajne žličice praha ili stučenog korijena angelike, poparene s 1/2 l kipuće vode, piju se za liječenje žutice, hemoroida, vrućice i protiv naglog slabljenja nakon teških bolesti, naročito upale pluća ili porebrice. Sitno izrezano korijenje angelike, 50-70 g moči se 3 dana u vinu ili rakiji, a zatim se sve zajedno kuha oko 10 min., pa se tome doda mješavina jednakih dijelova korijena odoljena (Valeriana officinalis), pelin (Artemisia absinthium) i tinkture iđirota (Acorusrus calamus). Tako dobivamo izvanredan lijek za različite bolesti. U slučaju upale uha uštrca se u uho iscijeđeni sok svježeg korijena – i upala nestaje. Prašak suhog korijena angelike, koliko stane na vrh noža, uzima li se jedanput dnevno u toploj vodi ili juhi, pomaže kod svih bolesti navedenih u ovom poglavlju. Rekonvalescentima vraća snagu, a rane posipane tim praškom brže zacjeljuju.


Nema komentara:

Objavi komentar