HRANLJIVE MATERIJE U
SVAKODNEVNOJ ISHRANI
Bjelančevine
su neophodne za rast i obnavljanje tkiva, a imaju i još neke specifične
funkcije. Zato se bjelančevine iz hrane često smatraju i zaštitnim prehrambenim
tvarima. Osim što su glavni građevni elementi stanica, bjelančevine mogu
predstavljati i izvor energije, a jedan gram bjelančevina daje 17 kJ, odnosno 4
kilokalorije. Građene su od lanca aminokiselina koje se prema mogućnosti
sinteze u organizmu dijele na esencijalne i nesencijalne.
Pri zadovoljavajućoj
opskrbi energijom i dušikom, organizam može sintetizirati neke vrste
aminokiselina pa se one nazivaju neesencijalnim aminokiselinama. No,
esencijalne aminokiseline organizam ne može sam sintetizirati i potrebno ih je
u organizam unijeti hranom. U skupini esencijalnih aminokiselina nalaze se
valin, leucin, izoleucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin i triptofan.
Navedenoj listi pridodan je i histidin nakon što je utvrđeno da je potreban
tijekom rasta djece.
Od
namirnica životinjskog porijekla vrijedni izvori proteina su meso, mlijeko,
mliječni proizvodi, riba i jaja, a među namirnicama biljnog porijekla važni
izvori su mahunarke, žitarice i sjemenke.
Bjelančevine
životinjskog porijekla imaju veću biološku vrijednost jer im je aminokiselinski
sastav sličniji sastavu ljudskog organizma pa je njihova iskoristljivost u
organizmu veća. Zato vegetarijanci moraju dodatno paziti na dostatan unos
proteina i osigurati organizmu zadovoljavajući unos aminokiselina.
Za
planiranje prehrane, važno je dobro poznavanje njihovog aminokiselinskog
sastava radi mogućnosti kombinacije bjelančevina biljnog i životinjskog
porijekla i osiguranja dnevnih fizioloških potreba organizma za esencijalnim
aminokiselinama. Za odraslu osobu dnevne potrebe za proteinima iznose oko 0.7
g/kg tjelesne mase, za djecu i mladež u vrijeme intenzivnog rasta 1-1.5 g/kg, a
za dojenčad oko 2 g/ kg tjelesne težine. Preporučeno je da proteini
zadovoljavaju 10-15% ukupnog energetskog dnevnog unosa., pišu dr.med Zrinka
Petrović, mr.sc Katica Antonić Degač i doc.dr Antoinette Kaić Rak.
Da biste
iz tijela odstranili toksične tvari, dobra je, primjerice, kura crnim grožđem,
koji je prirodni čistač organizma. Treba ga jesti više puta na dan, svježeg ili
piti iscijeđeni sok bez šećera. Ne jedite crno grožđe i ne pijte sok od grožđa
ako imate preosjetljiva crijeva ili želučanih tegoba. Hrana, osim što nas
hrani, jača otpornost organizma oslabljenog stresom. Treba iskoristiti sve
blagodati prirode, a posebice začinskog bilja, i njime obogatiti svkodnevni
jelovnik. Ono će hrani dati bolji okus, olakšat će probavu, a pomoći će i u
borbi protiv suvišnih kilograma.
Lipidi (grč. lípos "mast") su organske tvari
različite kemijske građe, podrazumijevaju masti i ulja, voskove, fosfolipide i steroide. Zajedničko svojstvo im je netopljivost
u vodi, i izuzetno dobra topljivost u organskim otapalima.
Tri glavne uloge lipida su:
1.
uskladištenje energije
2.
izgradnja bioloških membrana
3.
prijenos signala među stanicama
Lipidi ili masti su prirodni organski spojevi koji
ulaze u sastav ćelijskih membrana. Lipidi nemaju zajedničku strukturnu
karakteristiku kao npr. ugljikohidrati, bjelančevine, pa se ne mogu predstaviti opštom formulom. Njihova
zajednička karakteristika je njihova nerastvorljivost u vodi i rastvorljivost u organskim rastvaračima (npr. benzen, aceton). Lipidi
se dijele na proste i složene. Prosti lipidi su esteri masnih kiselina i alkohola. Složeni lipidi su važni sastojci ćelija.
Lipidi
(masti)
Količina
lipida u krvi
U krvi prosečno ima od 4 do 10 g/l
lipida, od toga:
Vrste masti
|
mmol/l
|
Holesterol
|
od 3,1 do 6,5
|
Trigliceridi
|
od 0,5 do 1,9
|
Fosfolipidi
|
od 1,95 do
3,3
|
Šta
su to lipidi (masti)
Lipidi (grč. lípos "mast") su važna gradivna i
energetska jedinjenja koja učestvuju u izgradnji membrana ćelija, u
stvaranju veza između ćelija, u prenosu nervnih impulsa, u formiranju
energetskih rezervi, u zaštiti organizma od mehaničkih povreda i u stvaranju
termoizolacionog sloja organizma.
Holesterol i trigliceridi su dve najpoznatije vrste lipida
(masti).
Pored toga što su masti su deo svake žive
ćelije i predstavljaju važan izvor energije, one su značajne i zato što pospešuju
apsorpciju vitamina A, D, E i K te beta karotena. Masti su neophodne našem
organizmu jer postoje vitamini koji se ne mogu otopiti u vodi, već jedino u
mastima (uljima). Takođe, masti usporavaju probavu što stvara osećaj sitosti.
Lipidi se po hemijskom sastavu sastoje od masnih kiselina i alkohola (najčešće glicerola). To su tzv.
prosti lipidi (masti, ulja, vosak). U složene lipide spadaju i derivati
fosforne kiseline (fosfolipidi) i lipidi koji sadrže ostatke ugljenih hidrata
(glikolipidi). Ovde spadaju i steroidi (najpoznatiji je holesterol).
Iz lipida je izolovano više od 70 raznih
masnih kiselina. Dele se na zasićene i nezasićene. Prirodne masne kiseline
sadrže paran broj C atoma.
Masti su lipidi
sa zasićenim masnim kiselinama (palmitinska, stearinska) te su zato pri sobnoj temperaturi u čvrstom ili polučvrstom agregatnom
stanju, aulja, lipidi sa
nezasićenim masnim kiselinama (oleinska,
linolna, linolenska) pa su zato pri sobnoj temperaturi u tečnom
agregatnom stanju.
Životinjske
masti sadrže veliku količinu zasićenih masnih kiselina (stearinska i palmitinska) pa su na
sobnoj temperaturi u čvrstom stanju. Ulja pak sadrže dosta nezasićenih masnih
kiselina te su zato na sobnoj temperaturi u tečnom stanju (maslinovo ulje,
sojino, suncokretovo, ulje uljane repice). Mast kod ljudi se topi na 15 stepeni
C i sadrži oko 70% oleinske kiseline.
Kada natrijum (Na) i kalijum (K) reaguju
sa masnim kiselinama dobijaju se soli koje se nazivaju sapuni. Preciznije, bazna hidroliza sa natrijum-hidroksidom (NaOH)
ili sa kalijum-hidroksidom (KOH) se koristi za proizvodnju sapuna (proces
saponifikacije).
Faktori koji dovode do porasta nivoa
slobodnih masnih kiselina u organizmu su:
- Slaba
fizička aktivnost,
- Neumerena
i obilna ishrana,
- Uzimanje
nekoliko velikih obroka umesto više manjih,
- Emocionalni
stres,
- Nikotin
iz cigareta.
Funkcija
lipida u organizmu
Lipidi u organizmu imaju više funkcija
kao što su:
- Gradivna funkcija. Lipidi u organizmu učestvuju
u izgradnji ćelija. Najznačajniji gradivni lipidi su:
- Holesterol, koji pripada steroidima,
- Fosfolipidi,
- Voskovi, koji obrazuju zaštitni sloj na koži.
- Energetska funkcija. Razlaganjem lipida se
oslobađa velika količina energije. Lipidi se čuvaju u ćelijama masnog
potkožnog tkiva, odakle se uzimaju po potrebi organizma. Pod dejstvom
hormona, masti se razlažu u slobodne masne kiseline. Masne kiseline potom
prelaze u krv, preko koje se transportuju do ćelija koje ih koriste kao
izvor energije. Višak ugljenih-hidrata (šećer) u krvi se
privremeno skladišti u obliku glikogena, a zatim trajno čuva u obliku
masti. Kada se energetske potrebe organizma ne mogu zadovoljiti hranom,
prvo dolazi do razlaganja rezervi glikogena, a zatim se razlažu masti.
- Regulatorna funkcija. Lipidi koji su tipa steroidi
(npr. holesterol) učestvuju u izgradnji hormona koji imaju regulatornu
ulogu u organizmu. To su polni hormoni i hormoni kore nadbubrežne
žlezde. Ostali hormoni su većinom proteinskog sastava.
- Zaštitna funkcija. Lipidi formiraju masno tkivo
koje okružuje bubrege i potkožni sloj masti koji predstavlja toplotni
izolator i zaštitu od mehaničkih povreda.
Lipidi se po pravilu ne rastvaraju u
vodi, već u organskim rastvaračima. Pošto nisu rastvorljivi u vodi, lipidi se
kombinuju sa proteinima u lipoproteine kako bi se mogli transportovati putem
krvi.
Lipoproteini se prema gustini lipida dele
na:
- Hilomikrone,
- Lipoproteine
vrlo male gustine (skr. VLDL, engl. Very
Low Density Lipoprotein),
- Lipoproteine
intermedijalne gustine (skr. IDL, engl. Intermediate
Density Lipoprotein),
- Lipoproteine
male gustine (skr. LDL, engl. Low Density Lipoprotein)
ili tzv. loš
holesterol, i
- Lipoproteine
velike gustine (skr. HDL, engl. High Density Lipoprotein)
ili tzv. dobar
holesterol.
Najveći deo lipoproteina u krvi je tipa
LDL (50-60%), nešto manje HDL (20-40%), a samo 5-10% čine VLDL čestice.
Hiperlipoproteini
(HPL) su
veoma česti metabolički poremećaji. Smatra se da odrasla osoba ima lipidski
poremećaj – hiperlipoproteinemiju, ako 14h posle poslednjeg obroka, pri inače
uobičajenoj ishrani, vrednosti triglicerida su veće od 2,2 mmol/l ili ukupni holesterol
veći od 6,2 mmol/l.
Uzroci primarne hiperlipoproteinemije:
- Hiperlipoproteini (HPL) tipa 1. U pitanju je sporo
iščezavanje hilomikrona iz cirkulacije i njihovo nakupljanje. Redak
poremećaj, već u dečjem uzrastu se mogu pojaviti ksantomi, hepatosplenomegalija
(uvećana jetra i slezina), akutni pankreatitis. Ksantomi su
nakupine triglicerida u koži, a javljaju se na mestima koja su izložena
pritisku (laktovi, butine, gluteus, leđa).
- Hiperlipoproteini (HPL) tipa 2a. Nasledan, porodičan
poremećaj koji se odlikuje hiperbetalipoproteinemijom (povećanjem nivoa
LDL), što je praćeno povećavanjem nivoa ukupnog holesterola u krvi.
- Hiperlipoproteini (HPL) tipa 2b. Postoji tendencija ka povećavanju nivoa VLDL lipoproteina. Zbog toga pacijent može da ima nešto povećane nivoe triglicerida, ali krv ostaje bistra.
UGLJIKOHIDRATI
Ugljikohidrati
su prehrambene tvari koje imaju veliku važnost u svakoj pravilnoj prehrani.
Osnovna je uloga ugljikohidrata u našem organizmu energetska.
Koliko će
se energije, i kojom brzinom, osloboditi u organizmu, ovisi o složenosti
molekularne strukture pojedinih ugljikohidrata.Ugljikohidrati služe kao izvor
energije koja se pohranjuje u glikogenu (u mišićima i jetri) iz kojeg se lako
oslobađa i daje organizmu dovoljno energije i kod jačih tjelesnih napora.
Energija
nam je potrebna za izvođenje SVIH tjelesnih aktivnosti i održavanje važnih
tjelesnih funkcija (rad srca, disanje i drugi kemijski procesi u stanicama i
tkivima).
50%
energije u organizmu potječe od ugljikohidrata, 25% od masti i 25% od
bjelančevina.
Podsjetimo
da 1 g ugljikohidrata iz hrane oslobađa energiju od 4 kcal (17 kJ).
U
stručnoj terminologiji pronaći ćete da su ugljikohidrati prema kemijskom
sastavu građeni od ugljika i vode, a molekula šećera sastoji se od 6 atoma ugljika,
12 atoma vodika i 6 atoma kisika.
Koliko će
se energije, i kojom brzinom, osloboditi u organizmu, ovisi o složenosti
molekularne strukture pojedinih ugljikohidrata, pa se tako razlikuju
jednostavni i složeni šećeri.
Jednostavni
šećeri
Monosaharidi
- lako su probavljivi
glukoza
(grožđani šećer, krvni šećer, dekstroza) – najvažniji predstavnik jednostavnih
šećera, u ljudskom organizmu otopljena je u krvi i služi kao izvor energije za
sve organe i mišiće, nalazi se u voću, medu, nekim vrstama povrća;
fruktoza
(voćni šećer) – nalazi se u voću, medu;
galaktoza
(mliječni šećer) – najčešće se nalazi u sastavu laktoze (mliječnog šećera).
Disaharidi
– izgrađeni su od dvaju monosahrida, zahtijevaju nešto složeniju razgradnju
saharoza
(kuhinjski šećer) - sastojak šećerne repe i šećerne trske, uz škrob je najčešće
zastupljen u prehrani;
laktoza
(mliječni šećer) – sastojak mlijeka, stvara se u mliječnoj žlijezdi,
najznačajniji je ugljikohidrat u prehrani dojenčadi;
maltoza
(šećer u sladu) – nalazi se u svježim i fermentiranim namirnicama.
Složeni
šećeri
Polisaharidi
– izgrađeni su od monosaharida povezanih u složene molekularne strukture, teže
su probavljivi (lakše se probavljaju nakon termičke obrade), a neki su i
neprobavljivi. Razlikuju se po podrijetlu.
Biljni
polisaharidi:
škrob -
najvažniji ugljikohidrat, u organizmu se hidrolizira (razgrađuje) na
jednostavne šećere - monosaharide. Najčešće je zastupljen u prehrani (preko
50%), nalazimo ga u: zrnima, stabljikama, korijenu biljaka, nezrelim bananama i
jabukama, a najviše u žitaricama i njihovim proizvodima, mahunarkama i
krumpiru;
celuloza
i hemiceluloza - nalaze se u staničnim stijenkama biljaka;
pektin -
nalazi se u voću i stabljikama, važan je za stvaranje gela (želiranje).
Životinjski
polisaharid:
glikogen –
životinjski šećer, nalazi se u jetri i mišićima životinja, nije važan za
prehranu (nije dostupan u tom obliku, nego se u namirnicama životinjskoga
podrijetla nalazi u obliku mliječne kiseline), ali ima važnu ulogu u
metabolizmu ljudi jer je u njemu pohranjena energija.
Izvori
ugljikohidrata
Izvori
ugljikohidrata u svakodnevnoj prehrani su: kruh, tjestenina, riža, žitne
pahuljice, voće, povrće, mlijeko, mliječni proizvodi, šećer i slastice, a
najčešći su škrob i šećeri - saharoza i laktoza…
Škrob i
šećeri razgrađuju se u organizmu do jednostavnih šećera uz pomoć enzima,
resorbiraju se u tankom crijevu i prelaze u krvotok i jetru gdje se
konvertiraju u glukozu.
Razinu
šećera (glukoze) u krvi regulira hormon inzulin, koji luči gušterača a koji
snižava razinu šećera u krvi, i glukagon, koji djeluje na oslobađanje šećera iz
jetre, tj. iz glikogena, kada koncentracija u krvi padne ispod dopuštene
razine.
U krvi
treba biti konstantna koncentracija šećera - glukoze, bez prevelikih oscilacija
hormona inzulina. Ako je nivo glukoze niži od normale, dolazi do hipoglikemije,
koja se očituje umorom, glađu, drhtavicom, a ako je nivo viši od normale,
dolazi do hiperglikemije, koja izaziva umor i pospanost. Oba su stanja opasna i
ako potraju duže vrijeme, dovode do kome.
Jedan dio
glukoze energijom opskrbljuje mozak, živčani sustav i mišiće, a drugi dio se
pretvara u glikogen (rezerva energije) koji se nalazi u jetri i mišićima. Nakon
što su rezerve popunjene, preostali se dio pretvara u mast i kao energetska
rezerva pohranjuje u masno tkivo.
Ugljikohidrati
štede bjelančevine i masti, pa dokle god ih unosimo dovoljno (minimalno 50 –
100 g dnevno) bjelančevine i masti će biti pošteđene razgradnje i upotrebe u
energetske svrhe. To znači da - želite li smanjiti masu masnog tkiva, tj.
smršavjeti - prvo morate potrošiti postojeće zalihe energije koje imate u
organizmu – pojačanom tjelesnom aktivnošću (i, naravno, ne unijeti nove hranom,
odnosno smanjiti kalorijski unos), pa će se onda energetske potrebe namiriti
razgradnjom masnih naslaga.
Kako
pojedini ugljikohidrati djeluju na koncentraciju šećera u krvi?
Koliko je
neki ugljikohidrat, nakon probave "povisio" razinu glukoze u krvi u
određenom vremenskom razdoblju, pokazuje nam glikemički indeks.
Glukoza
se uzima kao mjera, i u tablicama ima glikemijski indeks 100, brzo sagorijeva u
mišićima (direktno oksidira uz stvaranje ugljičnog dioksida i energije), pa je
efekt iskoristivosti tako dobivene energije kratkotrajan. Zato i napitci koji
sadrže više od 10% glukoze izazivaju žeđ.
Ista vrsta
ugljikohidrata može imati različit glikemijski indeks u različitim namirnicama,
npr. škrob u krumpiru i riži.
Jednostavni
ugljikohidrati (glukoza, fruktoza) i namirnice kao: med, bijeli šećer, bijeli
kruh, spadaju u ugljikohidrate s visokim glikemičkim indeksom – većim od 50.
Zajedničko im je da brzo ulaze u krvotok, naglo podižu razinu šećera u krvi,
izazivaju povećano lučenje hormona inzulina i brzo oslobađaju energiju zbog
svojeg jednostavnog molekularnog sastava. Nakon konzumiranja hrane koja obiluje
jednostavnim šećerima, brzo pada razina glukoze u krvi, što pojačava potrebu za
slatkišima, slatkim napicima, šećerom ili medom, pa se začarani krug ponavlja -
više slatkiša traži još novih slatkiša
Za
razliku od njih, namirnice kao: riža, tjestenina, banane, jabuka, crni kruh,
slanutak, suhe marelice, tikvice, grah, suhe smokve, energetska pića i
energetske pločice, imaju niski glikemički indeks – niži od 50. Složeni
ugljikohidrati, koji se zbog složenije molekularne strukture duže razgrađuju i
pretvaraju se u organizmu u jednostavne šećere, polako ulaze u krvotok, sporije
povisuju koncentraciju šećera u krvi, postupno povećavaju lučenje inzulina i
osiguravaju energiju tijekom dužeg razdoblja.
Da bi se
osigurala dugotrajnija energija, treba konzumirati više složenih
ugljikohidrata, a jednostavne šećere, npr. iz voća, uzimati samo neposredno
prije većih fizičkih napora, npr. kod sportaša kao brzi dodatni izvor energije.
Namirnice
biljnog podrijetla sadrže vlakna: celulozu i hemicelulozu, (netopive u vodi) i
pektine, gume i smole (topive u vodi). Vlakna se u organizmu ne mogu razgraditi
i iskoristiti kao izvor energije, ali imaju važnu ulogu u prehrani čovjeka.
Zajednički se nazivaju: prehrambenim vlaknima, dijetalnim vlaknima, sirovim
vlaknima ili biljnim vlaknima. Namirnice bogate vlaknima su: integralne
žitarice i proizvodi od žitarica, povrće, voće i sjemenje.
Prednosti
prehrane s namirnicama koje sadrže dijetalna vlakna
Nezamjenjive
su u prehrani suvremenog čovjeka jer pozitivno djeluju na probavu: upijaju
vodu, bubre u crijevima i time povećavaju volumen stolice, pojačavaju
peristaltiku crijeva, ubrzavaju njihovo pražnjenje i tako sprječavaju
opstipaciju. Preporučljivo je konzumirati barem 25 - 35 grama prehrambenih
vlakana dnevno (u prehrani odraslih osoba).
Dvostruko
smanjuju vrijeme prolaska hrane kroz crijeva, čime ubrzavaju odstranjivanje
potencijalno štetnih sastojka (npr. od mnogih lijekova).
Sadrže
zanemarivu količinu masnoće pa se preporučuju i u dijetalnoj prehrane, kod
restrikcijskih dijeta.
Male
količine topivih vlakana prije fizičkih aktivnosti mogu spriječiti nagli pad
šećera u krvi.
Imaju
zdravstvene prednosti: Prehrana s integralnim žitaricama (prehrambena vlakna
netopiva u vodi) pomaže u prevenciji bolesti probavnog trakta kao što su hemoroidi,
opstipacija, rak debelog crijeva. A prehrana sa svježim voćem, mahunarkama i
zobi (prehrambena vlakna topiva u vodi) pomaže pri normaliziranju lučenja
inzulina, smanjuje rizik od srčanožilnih bolesti, dijabetesa i gojaznosti.
Preporuke:
Udio
jednostavnih i rafiniranih šećera u prehrani treba što više smanjiti na račun
složenih ugljikohidrata niskog glikemičnog indeksa.
Dnevne
potrebe za ugljikohidratima (za odraslu osobu koja nije na nekom dijetalnom
režimu mršavljenja) iznose približno oko 200 - 300 grama, ovisno o dobi, spolu,
tjelesnoj težini i visini te razini tjelesne aktivnosti.
U
svakodnevnu prehranu treba uključiti što više namirnica kao što su: tjestenina
od integralnog brašna, riža punog zrna, žitne pahuljice, kruh pripravljen od
integralnih cjelovitih žitarica, grah i mahunarke, sjemenke, kvalitetan krumpir
te salate od svježeg povrća (sirovog), svježe voće i povrće.
Rafinirani
šećer važno je konzumirati umjereno, a prema potrebi i umjetna sladila. Bijeli
rafinirani šećer može uzrokovati karijes, debljinu i bolesti želuca, može
podignuti razinu šećera i kolesterola u krvi kada se pretjerano konzumira pa
treba smanjiti količinu dodatnog šećera u kavi, čaju i sl., izbjegavati
slatkiše, za desert uzimati svježe voće i slastice pripremljene s integralnim
brašnom.
Preporučljivo
je konzumirati barem 25 - 35 grama prehrambenih vlakana dnevno (u prehrani
odraslih osoba).
Cjelovite
žitarice te voće i povrće trebaju predstavljati osnovni izvor ugljikohidrata u
prehrani, ne samo zato što imaju niži glikemijski indeks, nego i zato što
sadrže mnoge vitalne tvari (vitamine, minerale, bioflavonoide i polifenole)
koji imaju važnu ulogu u našem zdravlju.
VITAMINI
Vitamini su sastavni dio enzima. Oni nam daju snagu i reguliraju metabolizam. Borci su protiv umora i mnogih bolesti i brinu se za naše zdravlje i vitalnost. Količina vitamina koje unosimo u organizam vrlo je mala, ali manjkavost od samo jednog od vitamina dovoljno je da ugrozi čitavo tijelo. Vitamini se dijele na: topive u vodi i topive u mastima.
Vitamine topive u vodi tijelo ne može skladištiti jer se izlučuju mokraćom i znojem pa ih moramo svakodnevno uzimati hranom. To su vitamini: B1, B3, B2, B5, B6, B12, FOLNA KISELINA, H, i C.
VITAMIN A
(BETA KAROTEN, RETINOL)
-Vitamin A je prvi otkriveni vitamin. Vrlo je važan za dobar vid, zdravu kožu, kosu i sluznice grla, nosa, dišnog i probavnog sustava. Potreban je i za pravilan rast i razvoj kosti i zuba. Još jedna njegova značajna djelotvornost je i u pospješivanju zacjeljivanja rana i primjenjuje se za liječenje kožnih poremećaja. Također, preporučuje se uzimanje nekoliko mjeseci prije i za vrijeme sunčanja.
-Vitamin A je prvi otkriveni vitamin. Vrlo je važan za dobar vid, zdravu kožu, kosu i sluznice grla, nosa, dišnog i probavnog sustava. Potreban je i za pravilan rast i razvoj kosti i zuba. Još jedna njegova značajna djelotvornost je i u pospješivanju zacjeljivanja rana i primjenjuje se za liječenje kožnih poremećaja. Također, preporučuje se uzimanje nekoliko mjeseci prije i za vrijeme sunčanja.
- Beta karoten, prethodnik vitamina
A je pigment koji se nalazi u biljkama. Koža stvara zalihe beta karotena,
organizam ga prerađuje i po potrebi proizvodi vitamin A. Višak beta karotena
djeluje kao antioksidans i potiče rad imunološkog sustava.
- Nalazi se u naranči, te žutom voću
i povrću, također u tamnozelenom lisnatom povrću (npr.kelj), vrhnju, maslacu te
punomasnom mlijeku.
- Vitamin A se dugo skuplja u
organizmu, pa posebni dodaci nisu preporučljivi jer previše tog vitamina može
izazvati glavobolje, mučnine, povraćanje…
VITAMIN B1
(TIAMIN)
-
Tiamin je nužan u razgradnji ugljikohidrata, masti i bjelančevina, te pomaže u
preradi viška glukoze u pohranjenu mast. Osigurava normalan prijenos živčanih
impulsa, pridonosi održavanju zdravog teka, mišićnog tonusa i psihičkog
zdravlja.
-
Nalazi se u nemasnom svinjskom mesu, riži, brašnu, mlijeku, žitaricama punog
zrna, grahu, grašku, kikirikiju i sl.
-
Nedostatak uzrokuje umor, mučninu, gubitak teka, zbunjenost, česte promjene
raspoloženja, te anemiju.
-
Velike doze tiamina nemaju ni štetne ni korisne učinke.
VITAMIN B2
(RIBOFLAVIN)
- Ovaj vitamin pomaže u dobivanju
energije iz ugljikohidrata, masti i bjelančevina. Zaslužan je i za zdravu kosu,
kožu, nokte i sluznicu. Njegova značajna uloga je i to što sudjeluje u
proizvodnji crvenih krvnih stanica, kortikosteroida i hormona štitnjače, te je
nužan za rad živaca, očiju i adrenalnih žlijezda.
- Nalazi se u obogaćenom kruhu i
brašnu, jajima, jogurtu, siru, bademima, brokulama…
- Uravnotežena prehrana osigurava
dovoljnu količinu vitamina, a alkoholičari i starije osobe su sklonije manjku.
- Manjak riboflavina uzrokuje: masni
i ljuskavi osip kože, ranice, natečen, crven i bolan jezik, svrbež i pečenje
očiju.
VITAMIN B3 (NIACIN)
-
Niacin pomaže inzulinu regulirati razinu šećera u krvi, pri pretvaranju hrane u
energiju, stvaranju crvenih krvnih stanica, obnavljanju kože, živaca i krvnih
žila, proizvodnji hormona masnih kiselina i steroida, radu probavnog trakta,
stabiliziranju psihičkog zdravlja i neutraliziranju toksičnog djelovanja nekih
lijekova i kemijskih tvari u organizmu. Vrlo je djelotvoran i u smanjivanju
razine kolesterola i triglicerida u krvi, širenju krvnih žila, te poboljšava
krvotok i smanjuje potištenost, nesanicu i hiperaktivnost.
-
Nalazi se u: nemasnom mesu, ribi, peradi, orasima, maslacu od kikirikija i
obogaćenom brašnu.
-
Ako u svoj organizam unosite dovoljno bjelančevina, onda vjerojatno primate i
dovoljno niacina. Starije osobe, osobe koje boluju od hipertireoze,
alkoholičari te trudnice ili dojilje su sklonije nedostatku niacina.
-
Nedostatak niacina uzrokuje: probavne tegobe, gubitak teka, slabost u mišićima,
crven i upaljen jezik, ranice u ustima, glavobolje, razdražljivost i
potištenost, te izuzetno velik manjak uzrokuje pelagru.
VITAMIN B5 (PANTOTENSKA KISELINA)
-
Pantotenska kiselina nužna je za pretvaranje hrane u energiju, stvaranje
crvenih krvnih stanica, žuči, proizvodnju masti, steroida adrenalne žlijezde,
protutijela, acetilkolina i živčanih prijenosnika.
-
Pantotenska kiselina u losionima i kremama ublažava bolove kod opeklina,
posjekotina i ogrebotina, također, smanjuje upale kože i ubrzava zacjeljivanje
rana.
-
Nalazi se u: iznutricama, tamnoj puretini, lososu, pivskom kvascu, žitaricama,
smeđoj riži, leći, orasima, kukuruzu, grahu, grašku, krumpiru i jajima.
-
Nedostatak ovog vitamina moguć je samo u slučajevima potpunog izglađivanja, dok
višak može izazvati proljev.
VITAMIN B6 (PIRIDOKSIN)
-
Potiče rad imunološkog sustava, prijenos živčanih impulsa, metabolizam energije
i sintezu crvenih krvnih stanica. Primjenjuje se za ublažavanje sindroma
karpalnog kanala, epileptičnih napadaja u djece i PMS-a.
-
Nalazi se u: smeđoj riži, nemasnom mlijeku, peradi, ribi, avokadu, bananama,
kukuruzu, orasima…
-
Zdrava prehrana osigurava ljudima dovoljne količine vitamina B6. Nedostatak se
javlja kod ljudi koji imaju otežanu apsorpciju i boluju od bolesti crijevnih
resica, dijabetičari, starije osobe i trudnice, te dojilje i žene koje uzimaju
oralnu kontracepciju.
-
Od manjka vitamina javljaju se akne i upala kože, nesanica, mišićna slabost,
razdražljivost, depresija, umor i mučnina. Uzimanje premalo ili previše
vitamina B6 može škoditi radu živaca i psihičkom zdravlju.
BIOTIN (VITAMIN B7, VITAMIN H)
-
Biotin, kao i drugi vitamini skupine B, pomaže pri pretvaranju hrane u
energiju, te je nužan za sintezu bjelančevina, ugljikohidrata i masnih
kiselina. Također, njemu smo zaslužni za zdravu kosu, kožu i nokte.
-
Biotin se nalazi u: siru, soji, lososu, suncokretovim sjemenkama, brokulama,
orasima i krumpiru.
-
Nedostatak biotina vrlo je rijetka pojava, stoga, dodatne količine potrebne su
osobama koje imaju problema s problematičnom i suhom kožom, prhutanju vlasišta,
te kod problema s ljuskavima i suhim noktima.
-
Znakovi koji ukazuju na manjak biotina: upaljen jezik, ljuštav i mastan kožni
osip, mučnina, povraćanje, bol u mišićima, gubitak teka, ispadanje kose i umor.
FOLNA KISELINA
(VITAMIN B9)
- Folna kiselina vrlo je važan sastojak RNA i DNA, genetskog materijala koji upravlja rastom i obnavljanjem svih stanica. O njoj ovisi i zdrava kosa, nokti, koža, živci, sluznica i krv.
- Folna kiselina vrlo je važan sastojak RNA i DNA, genetskog materijala koji upravlja rastom i obnavljanjem svih stanica. O njoj ovisi i zdrava kosa, nokti, koža, živci, sluznica i krv.
- Izvori folne kiseline su: bubrezi,
jetra, mahunarke, avokado, jaja, riba, celer, repa, lisnato zeleno povrće,
orasi, grašak, sjemenke, sok od naranče, te obogaćene žitarice.
- Zdrava prehrana u većini slučajeva
osigurava dovoljnu količinu folne kiseline. No, mogućnost nedostatka javlja se
kod alkoholičara, osoba s probavnim tegobama, djeca u pubertetu koja se
nezdravo hrane, žene koje rabe oralna kontracepcijska sredstva, te trudnice.
- Značajan nedostatak folne kiseline
može izazvati megaloblastičnu anemiju, bolest koju označava nedovoljan broj
crvenih krvnih stanica. Simptomi anemije su: bljedoća, umor, gubitak teka,
crven, upaljen jezik, nesanica i proljev.
VITAMIN B12 (KOBALAMIN)
-
Ovaj vitamin, kao i ostali vitamini B skupine, ima važnu ulogu u pretvaranju masti,
ugljikohidrata i bjelančevina u energiju. Još je vrlo bitna osobina da
sudjeluju u proizvodnji crvenih krvnih stanica. Važan je i za proizvodnju
genetskog materijala RNA i DNA, te mijelina.
-
Vitamin B12 se nalazi u proizvodima životinjskog podrijetla, tj. u iznutricama,
mliječnim proizvodima, jajima i ribama.
-
Manjak ovog vitamina javlja se vrlo rijetko, najčešće u alkoholičara,
vegetarijanaca, trudnica i dojilja. Do manjka najčešće dolazi zbog nemogućnosti
apsorpcije. Znakovi manjka su slabost, gubitak težine, neugodni tjelesni
mirisi, bolovi u leđima, trnci u rukama i nogama, bolnost jezika, veći manjak
dovodi do perniciozne anemije koja uzrokuje umor, sklonost krvarenju, bljedoću,
bolove u trbuhu, razdražljivost i depresiju.
VITAMIN C (
ASKORBINSKA KISELINA)
- Ovaj vitamin je poznat kao vitamin koji ima sposobnost sprečavanja i liječenja skrobuta, pomaže u zacjeljivanju rana, opeklina, modrica i slomljenih kostiju. Može ublažiti bolove kod reumatskog artritisa, zaštititi od ateroskleroze i srčanih tegoba, te je najpoznatiji po sposobnosti sprečavanja prehlade, iako još nedokazanoj.
- Ovaj vitamin je poznat kao vitamin koji ima sposobnost sprečavanja i liječenja skrobuta, pomaže u zacjeljivanju rana, opeklina, modrica i slomljenih kostiju. Može ublažiti bolove kod reumatskog artritisa, zaštititi od ateroskleroze i srčanih tegoba, te je najpoznatiji po sposobnosti sprečavanja prehlade, iako još nedokazanoj.
- Nalazi se u: citričnom voću,
šipku, jagodama, dinjama, paprikama, brokulama, rajčicama i zelenom lisnatom
povrću. Najbolje je jesti voće i povrće dok je još svježe, kuhanje treba svesti
na najmanju mjeru.
- Nedostatak ovog vitamina uzrokuje
gubitak tjelesne težine, umor, krvarenje desni, pojava modrica, smanjena
otpornost organizma na infekcije, te sporo zacjeljivanje rana. Dodaci se
preporučuju osobama kojima je imunitet oslabljen, sportašima, trudnicama,
dojiljama, pušačima i osobama izloženima stresu.
- Višak se izlučuje mokraćom, no
prevelike doze mogu izazvati mučninu, proljev, pojave bubrežnog kamenca i lažno
pozitivnu reakciju na test za dijabetes.
VITAMIN D
(HOLEKALCIFEROL, ERGOKALCIFEROL)
- Vitamin D je odgovoran za zdrave kosti i zube, te potpomaže stezanje mišića i rad živaca. Sprečava rahitis, bolest kostiju koja nastaje zbog nedostatka kalcija i uzrokuje noge u obliku slova O i X te druge deformacije kostiju.
- Vitamin D je odgovoran za zdrave kosti i zube, te potpomaže stezanje mišića i rad živaca. Sprečava rahitis, bolest kostiju koja nastaje zbog nedostatka kalcija i uzrokuje noge u obliku slova O i X te druge deformacije kostiju.
- Nalazi se u: masnim ribama, te
mliječnim proizvodima. Također, deset minuta dnevno sunčanja osigurat će vam
dovoljnu količinu vitamina za cijeli dan.
- Manjak vitamina uzrokuje nervozu i
proljev, nesanicu, grčenje mišića, te slabljenje kostiju. Prevelike količine
vitamina D podižu razinu kalcija u krvi što može uzrokovati glavobolje i
mučnine.
VITAMIN E
- Ovaj vitamin je vrlo važan za rad imunološkog sustava, endokrinog sustava i spolnih žlijezda. Snažan je antioksidans pa sprečava nestabilne molekule da oštećuju stanice i tkiva. Štiti od ateroskleroze, ubrzava zacjeljivanje rana, štiti plućno tkivo od zagađenih tvari iz zraka, može smanjiti opasnost od srčanih bolesti i spriječiti prerano starenje kože.
- Ovaj vitamin je vrlo važan za rad imunološkog sustava, endokrinog sustava i spolnih žlijezda. Snažan je antioksidans pa sprečava nestabilne molekule da oštećuju stanice i tkiva. Štiti od ateroskleroze, ubrzava zacjeljivanje rana, štiti plućno tkivo od zagađenih tvari iz zraka, može smanjiti opasnost od srčanih bolesti i spriječiti prerano starenje kože.
- Nalazi se u: biljnim uljima,
orasima, tamnozelenom lisnatom povrću, plodovima mora, iznutricama, jajima i
avokadu.
- Normalnom prehranom većina ljudi
dobiva dovoljnu količinu vitamina E i nisu potrebni nikakvi dodaci. Čest je
sastojak brojnih proizvoda za njegu kože. Nema štetno djelovanje osim u
izuzetno velikim dozama.
VITAMIN K
(MENADION, FITONADION)
- Potreban je u vrlo malim količinama, ali nužan je za proizvodnju ključnih bjelančevina koje su važne za zgrušavanje krvi i za rad bubrega i metabolizam kostiju.
- Potreban je u vrlo malim količinama, ali nužan je za proizvodnju ključnih bjelančevina koje su važne za zgrušavanje krvi i za rad bubrega i metabolizam kostiju.
- Crijevne bakterije proizvode oko
pola količine vitamina K potrebne organizmu, a ostatak dobivamo iz: špinata,
brokule, kupusa, lisnatog povrća, goveđih jetara, sira, zobi i zelenog čaja.
- Nedostatak je vrlo rijetko javlja
kod odraslih osoba, no može se pojaviti kod novorođenčadi. Velike doze vitamina
K mogu biti toksične i izazvati alergijske reakcije, pa bi bilo dobro da ih
propisuje liječnik.
MINERALI
Minerali su anorganske tvari od
kojih je sačinjeno 4-5% ljudskog organizma. Nalazimo ih našem tkivu i tjelesnoj
tekućini, u kostima, mozgu, krvi, enzimima, hormonima i hemoglobinu.
Minerali se svakodnevno gube iz organizma
znojenjem i probavom pa ih je potrebno svakodnevno nadoknaditi jer ih naš
organizam ne može sintetizirati. Njihov manjak dolazi zbog loše prehrane,
stresa te povećanih fizičkih napora. Nedostatak samo jednog minerala može imati
za posljedicu poremećaj neke od funkcija u organizmu u kojem taj mineral
sudjeluje i može dođi do neuravnoteženosti između minerala koji su međusobno
povezani.
Mineralne tvari predstavljaju oko dvadesetinu težine
našeg tijela. Neprekidno se obnavljaju, unose hranom i izbacuju iz organizma
kroz znoj, stolicu i druga izlučevine. Najbolje ih je uzimati iz biljne hrane.
Potrebne su organizmu za izgradnju nekih tkiva i tjelesnih sokova te za
pravilan tijek određenih procesa u organizmu. Neka tkiva i organi trebaju više
mineralnih tvari (kosti, krv). Njihova je količina u pojedinim živežnim
namirnicama različita. U mješovitoj hrani ima obično dovoljno svih potrebnih
minerala i željeznih soli.
MANGAN
-
Ovaj mineral ima vrlo važnu ulogu u pravilnom oblikovanju i održavanju kostiju,
hrskavice i veznog tkiva, pridonosi sintezi bjelančevina i genetskog
materijala, djeluje kao antioksidans, pomaže normalno zgrušavanje krvi, te
stvaranje energije iz hrane.
-
Nalazi se u: narančama, bananama, smeđoj riži, orasima, grahu, žitaricama punog
zrna, pšeničnim klicama, grašku i jagodama.
-
Pravilnom prehranom unosimo dovoljne količine mangana u organizam, nedostatak
je vrlo rijetka pojava. No, dodatak može dobro doći u obnovi oštećenih tetiva i
ligamenata. Višak magnezija unesen hranom nije štetan za organizam.
MOLIBDEN
-
Molibden je tamni mineral. Satavni je dio enzima. Pomaže proizvodnju energije,
obradu otpadnih tvari, neutraliziranje otrovnog djelovanja sulfita, te
aktiviranje zaliha željeza. Sastavni je dio zubne cakline i sprečava krvarenje
zuba.
-
On je vrlo važan za normalan razvoj, a posebno živčanog sustava.
-
Nalazi se u: grahu, grašku, tjestenini, lisnatom povrću, kvascu, žitaricama, ,
iznutricama i mlijeku.
-
Manjak molbdena nije zabilježen, a također, i trovanje je vrlo rijetko, ali
može uzrokovati bolove u zglobovima i otjecanje.
NATRIJ
-
Natrij održava raspodjelu tekućina i pH ravnotežu. U kombinaciji s kalijem
pomaže pri upravljanju stezanja mišića i radom živaca.
-
Nalazi se u: kuhinjskoj soli, prerađenoj hrani, bezalkoholnim pićima,
školjkama, začinima, grickalicama, te laksativima.
-
Održavanje unosa natrija u razumnim granicama je vrlo bitno za dugoročno
očuvanje zuba. Manjak natrija može sniziti visoki krvni tlak, uzrokovati
mučninu, dehidraciju, mišićne grčeve…
SELEN
-
Selen je antioksidans. Poznat je i po tome što štiti stanice i tkiva od
oštećenja koja izazivaju slobodni radikali. On jača djelovanje imunološkog
sustava te neutralizira neke toksične tvari. Također, u odgovarajućim
količinama pomaže i u borbi protiv artritisa, sprečavanju srčanih bolesti i
raka.
-
Nalazi se u: žitaricama, šparogama, češnjaku, jajima, gljivama, nemasnom mesu i
plodovima mora.
-
Pravilnom prehranom unosimo dovoljno selena u organizam. Dodaci se uzimaju samo
pod nadzorom liječnika, a preporučuje se kod ljudi čija je prehrana jednolična
i neadekvatna, sportašima, kod pada imuniteta, te osobama koje su izložene
zračenju.
-
Prevelike količine selena mogu uzrokovati ispadanje kose, tegobe s noktima,
krvarenje zuba…
SUMPOR
-
Sumpor se nalazi u svakoj stanici, posebno u tkivima bogatim
bjelančevinama(kosi, noktima, mišićima i koži). Pomaže upravljat razinom šećera
u krvi. Primjenjujemo ga i kao lijek protiv trovanja jer on pretvara neke
otrovne tvari u neotrovne i one se zatim izlučuju iz tijela.
-
Nalazi se u: mesu, ribi, peradi, mliječnim proizvodima, jajima, grahu, grašku…
-
Nije zabilježen ni manjak, a ni višak sumpora kod ljudi.
VANADIJ
-
Vanadij je mineral čija uloga u ljudskoj prehrani nije baš najbolje poznata.
Nema čvrstih dokaza o tome, ali poznato je da kod nekih ljudi vanadij snižava
razinu šećera u krvi, sprečava razvoj tumora, štiti od dijabetesa i nekih
oblika raka.
-
Nalazi se u: žitaricama, orasima, korjenastom povrću, jetri, ribama i biljnim
uljima.
-
Simptomi nedostatka još nisu poznati.
ŽELJEZO
- u
ljudskom organizmu nema više od 4 grama, ali ono predstavlja vrlo važan
mineral. Veći dio se nalazi u krvi, odnosno hemoglobinu kojem daje boju i
omogućava prijenos kisika iz pluća do svih stanica. U organizmu se nalazi
udruženo s proteinima. Unos uglavnom reciklira i rijetko je da ima gubitaka.
Trošenje željeza se manifestira ljuštenjem kože, umiranjem stanica sluznice i
slično pa je potrebno unošenje manjih količina dnevno. Pojačana potreba za
unošenjem željeza se javlja kod žena za vrijeme mjesečnog ciklusa, za vrijeme
trudnoće, u adolescentnoj dobi, kao i poslije većih krvarenja. Željezo se inače
teško apsorbira pa je potrebno unositi deseterostruke količine od stvarno
potrebnih. Kao poboljšanje pomaže vitamin C koji udvostručuje upijanje željeza.
Ranije je postojalo uvjerenje da željeza ima samo u mesu, što nije točno.
Uljarice, povrće i žitarice su bogatije željezom od mesa (osim jetre). Tako je
soja bogatija tri puta više od govedine u kojoj ima najviše željeza.
Preporučuje se i voće s košticama koje je odličan izvor, a probava i upijanje
su lakši. Željezo se nalazi u bjelančevini u crvenim krvnim
stanicama koja prenosi kisik iz pluća u tkiva - hemoglobinu. Sastavni je dio i
bjelančevine koja tijekom velikih napora opskrbljuje mišiće dodatnim gorivom –
mioglobina.
-
U hrani postoji u dva oblika:
-
fero željezo (vezano za hemoglobin) u: crvenom mesu, piletini, plodovima mora,
te drugim namirnicama životinjskog podrijetla
-
feri željezo (vezano za slobodne proteinske nosače) u: tamnozelenom povrću,
žitaricama, orasima, sušenom voću i drugoj biljnoj hrani.
-
Kava, čaj, namirnice od soje, antacidi, tetraciklin, kalij, cink i mangan
sprečavaju apsorpciju željeza.
-
Nedostatak željeza može izazvati anemiju. Upozoravajući znakovi su bljedoća,
umor, vrtoglavica, razdražljivost, tromost, loša koncentracija, ubrzani
otkucaji srca, te povećava sklonost infekcijama. Trudnicama, ženama u vrijeme
mjesečnice, djeci mlađoj od dvije godine, vegetarijancima, te osobama koje na
bilo koji način krvare trebaju dodaci željeza, no isključivo pod liječničkim
nadzorom, jer višak sprečava apsorpciju fosfora, otežava rad imunološkog
sustava, povećava opasnost od raka, ciroze, srčanog udara.
-
Simptomi uzimanja prevelike količine željeza su proljev, povraćanje,
glavobolja, umor, vrtoglavica, grčevi u želucu, slabo bilo…
BAKAR
- Bakar je neophodan za ljudsko zdravlje. Njegove najvažnije uloge su: pomaže stvaranju hemoglobina u krvi, olakšava apsorbciju željeza, upravlja krvnim tlakom i otkucajima srca, poboljšava plodnost, osigurava zdravu pigmentaciju kože i kose, pomaže jačanje krvnih žila, kosti, živaca i tetiva, štiti tkivo od oštećivanja slobodnim radikalima, jača imunološki sustav, te poznato je da ima udjela i u sprečavanju raka.
- Bakar je neophodan za ljudsko zdravlje. Njegove najvažnije uloge su: pomaže stvaranju hemoglobina u krvi, olakšava apsorbciju željeza, upravlja krvnim tlakom i otkucajima srca, poboljšava plodnost, osigurava zdravu pigmentaciju kože i kose, pomaže jačanje krvnih žila, kosti, živaca i tetiva, štiti tkivo od oštećivanja slobodnim radikalima, jača imunološki sustav, te poznato je da ima udjela i u sprečavanju raka.
- Nalazi se u: iznutricama,
plodovima mora, orasi, sjemenke, zeleno povrće, kakao, crni papar.
- Uz zdravu prehranu dobivamo dovoljno
bakra iz hrane, no, manjak se može pojaviti u dojenčadi koja se ne hrane
majčinim mlijekom, te u nedonoščadi. Simptomi nedostatka bakra su ispucala
kosa, izobličen kostur, anemija, visoki krvni tlak, srčana aritmija i
neplodnost.
- Dodaci bakra smiju se uzimati samo
po preporuci liječnika, jer prevelika količina bakra može imati za posljedicu
mučnine, povraćanje, te bolove u mišićima i trbuhu. Trudnice i žene koje rabe
kontracepcijske pilule sklone su višku bakra u krvi.
CINK
- Ovaj mineral sastavni je dio sinteze RNA i DNA. Sudjeluje u brojnim tjelesnim procesima kao što su razvoj i rast kostiju, disanje stanica, zacjeljivanje rana, utječe na sposobnost jetre da ukloni iz tijela otrovne tvari, metabolizam energije, aktivnost imunološkog sustava, te na regulaciju srčanog ritma i krvnog tlaka. Unapređuje zdravlje kože i kose, povećava osjet okusa, također, može poboljšati kratkotrajno pamćenje i pozornost. Često se primjenjuje i za liječenje akni, reumatskog artritisa i prostatitisa.
- Ovaj mineral sastavni je dio sinteze RNA i DNA. Sudjeluje u brojnim tjelesnim procesima kao što su razvoj i rast kostiju, disanje stanica, zacjeljivanje rana, utječe na sposobnost jetre da ukloni iz tijela otrovne tvari, metabolizam energije, aktivnost imunološkog sustava, te na regulaciju srčanog ritma i krvnog tlaka. Unapređuje zdravlje kože i kose, povećava osjet okusa, također, može poboljšati kratkotrajno pamćenje i pozornost. Često se primjenjuje i za liječenje akni, reumatskog artritisa i prostatitisa.
- Cinkova mast koja sadrži cinkov
oksid najčešći je oblik za lokalnu primjenu i vrlo je korisna kod kožnih
poremećaja, opeklina ili nekih drugih rana.
- Nalazi se u: nemasnom mesu,
plodovima mora, jajima, soji, pšeničnim klicama, kikirikiju, siru...
- Mala djeca, trudnice, starije
osobe i vegetarijanci su skloniji nedostatcima cinka u organizmu. Manjak
urokuje gubitak okusa, ispadanje kose, bijele mrlje na noktima, dermatitis,
umor, gubitak teka te sporo zacjeljivanje rana.
- Prevelike količine cinka mogu
oslabiti rad imunološkog sustava, izazvati umor, glavobolje, mučnine,
povraćanje, bolove u želucu, dehidraciju, te čak i prestanak rada bubrega.
FLUORID
- Fluorid pomaže stvaranje čvrste cakline koja štiti zube od
- Fluorid pomaže stvaranje čvrste cakline koja štiti zube od
krvarenja i karijesa, te jača
čvrstoću i stabilnost kostiju.
- Nalazi se u: fluoriranoj vodi,
osušenim morskim algama, ribama, siru i mesu.
- Dodatke fluorida trebaju uzmitai
djeca i dojenčad koja ne piju redovito fluoriranu vodu, ali samo u dozama koje
propiše liječnik. Prevelike količine fluorida mogu izazvati potpuno suprotan
učinak od željenog, kao npr.omekšanje zubi, zaustavljanje rasta, slabljenje
glavnih tjelesnih sustava, otvrdnuti ligamente i tetive, učiniti kosti krhkima,
i sl. Dok koncentracija veća od pedeset prema milijun može izazvati smrtonosno
trovanje.
FOSFOR
- se također nalazi u kostima i zubima i udružen je s kalcijem. Njegova količina uvijek mora odgovarati količini kalcija. Ima ga u svim namirnicama tako da njegovo unošenje ne predstavlja problem. Problem je, međutim, kada se unosi malo kalcija, a puno fosfora što je slučaj kod pretežno mesne ishrane. Višak fosfora izaziva posljedice kao kod manjka kalcija. Ovaj odnos je uravnotežen u namirnicama biljnog porijekla, mlijeku i jajima.Važan je za oblikovanje i zdravlje kostiju. On potiče stezanje mišića i pridonosi rastu i obnavljanju tkiva, proizvodnji energije, prijenosu živčanih impulsa i radu srca i bubrega.
- se također nalazi u kostima i zubima i udružen je s kalcijem. Njegova količina uvijek mora odgovarati količini kalcija. Ima ga u svim namirnicama tako da njegovo unošenje ne predstavlja problem. Problem je, međutim, kada se unosi malo kalcija, a puno fosfora što je slučaj kod pretežno mesne ishrane. Višak fosfora izaziva posljedice kao kod manjka kalcija. Ovaj odnos je uravnotežen u namirnicama biljnog porijekla, mlijeku i jajima.Važan je za oblikovanje i zdravlje kostiju. On potiče stezanje mišića i pridonosi rastu i obnavljanju tkiva, proizvodnji energije, prijenosu živčanih impulsa i radu srca i bubrega.
- Nalazi se u većini namirnica, a
najviše u: mesu, peradi, jajima, ribi, mliječnim proizvodima, žitaricama punog
zrna, orasima i bezalkoholnim napicima.
- Nedostatak je vrlo rijedak,
pojavljuje se jedino kod dugotrajne primjene lijekova koji sadrže aluminijev
hidroksid. Simptomi nedostatka fosfora su: slabost, bolove u kostima, te
gubitak teka.
- Prekomjerne količine u krvotoku ubrzavaju
gubitak kalcija, trovanje je rijetkost, osim u slučaju bubrežnih bolesti.
JOD
- je organizmu potreban zbog sinteze hormona koji su proizvodi tiroidne žlijezde. Oni inače obavljaju važne funkcije kao što su ubrzavanje rastvaranja hranjivih sastojaka koji osiguravaju energiju, neophodni su za razvoj živčanog sustava kod djece itd. Kada organizmu nedostaje joda, tiroidna žlijezda se povećava da bi spriječila nedostatak joda – gušavost.
- je organizmu potreban zbog sinteze hormona koji su proizvodi tiroidne žlijezde. Oni inače obavljaju važne funkcije kao što su ubrzavanje rastvaranja hranjivih sastojaka koji osiguravaju energiju, neophodni su za razvoj živčanog sustava kod djece itd. Kada organizmu nedostaje joda, tiroidna žlijezda se povećava da bi spriječila nedostatak joda – gušavost.
Ishrana voćem i povrćem osigurava
dovoljno joda ukoliko rastu na zemljištu koje ima dovoljno joda. To je rijedak
slučaj, tako da se dovoljne količine unose korištenjem morske ili jodne soli.
Jod utječe na metabolizam hranjivih
tvari, rad živaca i mišića, starenje kože, kose, zuba i noktiju, te tjelesni i
psihički razvoj. Pomaže i u pretvaranju beta karotena u vitamin A, a učinkovit
je i antispeptik i sterilizator vode.
- Nalazi se u: algama, plodovima
mora, povrću koje se uzgaja na tlu bogatom jodom, jodiranoj kohinjskoj soli.
- Dodavanje joda je u većini
slučajeva nepotrebno, no, trudnice moraju unositi dovoljno joda za sebe I svoje
nerođeno dijete kako bi spriječile neke bolesti.
- Nedostatak joda je vrlo rijedak, a
može izazvati gušu, prekomjerno debljanje, ispadanje kose, tromost, nesanicu…
Višak joda se najvećim dijelom izlučuje bubrezima, no, prevelik unos može
izazvati nervozu, hiperaktivnost, glavobolju, osipe, metalni ukus u ustima i
gušu.
KALCIJ
- je najzastupljeniji mineral u ljudskom organizmu. Njegove soli direktno utječu na čvrstoću kostiju i zubi. U organizmu se nalazi oko 1 kilogram kalcija, od čega je najveći dio u kostima. Pored djelovanja na kosti, kalcij ima i mnogo drugih važnih funkcija. Sudjeluje u prenošenju živčanih impulsa osiguravajući srčani ritam. Važan je za koagulaciju krvi i regulira odnos baza i kiselina u krvotoku. Za njegovo upijanje u krv potreban je i vitamin D.
- je najzastupljeniji mineral u ljudskom organizmu. Njegove soli direktno utječu na čvrstoću kostiju i zubi. U organizmu se nalazi oko 1 kilogram kalcija, od čega je najveći dio u kostima. Pored djelovanja na kosti, kalcij ima i mnogo drugih važnih funkcija. Sudjeluje u prenošenju živčanih impulsa osiguravajući srčani ritam. Važan je za koagulaciju krvi i regulira odnos baza i kiselina u krvotoku. Za njegovo upijanje u krv potreban je i vitamin D.
Nedostatak kalcija dovodi do bolnih
grčenja mišića, živčane razdražljivosti, bolova u zglobovima, slabljenja
kostiju. Kalcij se nalazi u orasima, mahunarkama i uljaricama. Ishrana
temeljena na žitaricama, povrću i voću osigurava dovoljne količine kalcija.
Nužan je za rast i zdravlje kosti i
zuba.
On omogućava stezanje mišića,
uključujući i srce, te je nužan za zgrušavanje krvi, prijenos živčanih impulsa
i zdravlje vezivnog tkiva. Također, održava normalnu razinu krvnog tlaka i
smanjuje opasnost od bolesti srca. U kombinaciji sa vitaminom D može smanjiti
opasnost od raka debelog crijeva, te osteoporoze, a kod djece od rahitisa.
- Nalazi se u: svim mliječnim
proizvodima, tamnozelenom lisnatom povrću, srdelama, lososu i bademima.
- Za potpunu apsorpciju kalcija
potrebna je dovoljna količina vitamina D i klorovodične kiseline u želucu, te
uravnoteženi odnos drugih minerala. Nedovoljno kretanja, te konzumiranje
prevelikih količina alkohola, prehrambenih vlakana i masti može loše djelovati
na apsorpciju kalcija.
- Dodaci kalcija dostupni su u
mnogima oblicima, no, u tijelu se najbolje apsorbira kalcijev citrat – malat,
on je posebno pogodan za osobe s bubrežnim kamencima koje trebaju uzimati
kalcij.
Previše kalcija može izazvati zatvor
i taloženje kalcija u mekom tkivu, što može dovesti do oštećenja srca, jetre
ili bubrega.
KALIJ
- Kalij zajedno s natrijem i klorom djeluje na održavanje raspodjele tekućina i pH ravnotežu, povećava prijenos
- Kalij zajedno s natrijem i klorom djeluje na održavanje raspodjele tekućina i pH ravnotežu, povećava prijenos
živčanih impulsa, stezanje mišića,
upravlja srčanim otkucajima i krvnim tlakom. Neophodan je za sintezu
bjelančevina, izlučivanje inzulina iz gušterače i metabolizam ugljikohidrata.
Osobe koje redovito jedu hranu bogatu kalijem rjeđe obolijevaju od
ateroskleroze, bolesti srca i visokog krvnog tlaka, također, poznato je i da
rjeđe umiru od moždanog udara.
- Nalazi se u: nemasnom mesu,
sirovom voću i povrću, te krumpiru.
- Manji nedostatak ovog minerala ne
izaziva nikakve simptome. Veći nedostatak može izazvati mučninu, povraćanje,
grčenje ili slabost mišića, proljev, lošu koncentraciju, slabe reflekse, srčanu
aritmiju, a u vrlo rijetkim slučajevima veći nedostatak uzrokuje čak i smrt.
- Dodatke kalija najbolje je uzimati
po liječničkim nadzorom.
KLORID
- Klorid je prirodna sol minerala klora. U organizmu, on se veže s natrijem i kalijem. Održava normalan raspored i pH svih tjelesnih tekućina. Poznato je i da povoljno djeluje na rad mišića i zdravlje živaca. Također, pridonosi pravilnoj probavi jer je osnovni sastojak kloridne kiseline (jedan od želučanih sokova koji pomaže probavu hrane), te uklanjanju otpadnih tvari.
- Klorid je prirodna sol minerala klora. U organizmu, on se veže s natrijem i kalijem. Održava normalan raspored i pH svih tjelesnih tekućina. Poznato je i da povoljno djeluje na rad mišića i zdravlje živaca. Također, pridonosi pravilnoj probavi jer je osnovni sastojak kloridne kiseline (jedan od želučanih sokova koji pomaže probavu hrane), te uklanjanju otpadnih tvari.
- Nalazi se u: neprerađenoj,
prirodnoj hrani, te soli.
- Nedostatak klorida je vrlo rijetka
pojava i obično je posljedica neke bolesti. Simptomi su proljev, znojenje,
gubitak teka, usporeno disanje, grčenje mišića i tromost. Višak se izlučuje
mokraćom, otrovan je jedino u vrlo velikim količinama.
KOBALT
- Mineral kobalt je sastavni dio
kobalamina, tj. Vitamina B12. Njegova osnovna zadaća je pomoć pri stvaranju
crvenih krvnih stanica i obnavljanju živčanog tkiva.
- Nalazi se u: jetrima, bubrezima,
kamenicama i mlijeku.
- Uzimanje prevelikih količina
neorganskok kobalta potiče rast štitnjače, te može dovesti do policitemije, tj.
prekomjernog stvaranja crvenih krvnih stanica.
KROM
- Krom zajedno s inzulinom upravlja
iskorištavanjem šećera u organizmu i nužan je za metabolizam masnih kiselina.
Sprečava aterosklerozu, a poznato je i da smanjuje opasnost od bolesti srca i
krvnih žila.
- Nalazi se u: pivskom kvascu,
jetri, nemasnom mesu, peradi, šećernom sirupu, cjelovitim žitaricama, siru i
jajima.
- Većina ljudi ne dobiva dovoljno
kroma prehranom, soga, neki primjenjuju dodatke (kromov citrat ili kromov
pikolinat).
- Manjak kroma dovodi do
neotpornosti na alkohol, povišene razine šećera u krvi, trnaca u udovima i
slabe koordinacije mišića. Višak može kočiti djelovanje inzulina i može biti
štetan.
MAGNEZIJ
- se u organizmu nalazi u
količini oko dvadesetak grama i dio je strukture kostiju, normalno manje od
kalcija i fosfora. U posljednje vrijeme se pridaje veći značaj magneziju,
budući da je otkrivena njegova velika uloga u mnogim fiziološkim procesima.
Nije rijedak slučaj pojava nedostatka ovog minerala. Razlozi su uglavnom u
malom unosu integralnih žitarica ili zbog malog sadržaja magnezija u zemljištu.
Nadoknada se vrši dodatnim unošenjem magnezija. Dobro ga je unositi ukoliko se
jede hrana uzgajana na osiromašenom zemljištu, u trudnoći, pri dojenju ili kod
otežanog upijanja uslijed bolesti probavnih organa. Magnezij djeluje kao
katalizator u mnogim kemijskim reakcijama prilikom sagorijevanja sastojaka koji
daju energiju.
Raznovrsna biljna ishrana ga osigurava
sasvim dovoljno, a u slučaju nedostatka pojavljuje se umor i malaksalost,
grčenje mišića, bolovi u želucu i slične pojave.
Magnezij zajedno s kalcijem i
fosforom čini glavni sastojak naših kosti, smanjuje opasnost od pojave
osteoporoze, upravlja i mišićnom aktivnošću. Važan je za pretvaranje hrane u
energiju i za stvaranje bjelančevina. Također, ovaj mineral štiti tijelo od
bolesti srca i krvnih žila, te srčane aritmije. Dodatak magnezija može pomoći
liječenju nesanice, mišićnih grčeva, PMS-a i sl.
- Ljudi pravilnom prehranom unose
dovoljne količine magnezija, a nalazi se u: ribi, zelenom lisnatom povrću,
orasima, mlijeku, žitaricama punog zrna i sjemenkama.
- Potreba za magnezijem povećava se
kod ljudi koji su pod stresom, razdražljivi su i skloni depresivnim stanjima,
koji imaju problema s grčevima u mišićima, žgaravicom i usporenom probavom, te
sportaša.
- Nedostatak izaziva mučninu,
povraćanje, slabost, tromost, gubitak orijentacije i snažno udaranje srca.
Dodatke treba uzimati isključivo pod liječničkim nadzorom jer trovanje može
izazvati proljev, umor, slabost mišića, smanjenje otkucaja srca i krvnog tlaka,
plitko disanje, gubitak refleksa, komu, pa čak i smrt.
Voda je
najzastupljeniji sastojak našeg tela. Sve telesne ćelije su natopljene vodom, i
ona sačinjava 70-75% ukupne težine tela. Njen mali nedostatak u organizmu može
imati ozbiljne posledice: gubitak više od 10% vode vas može dovesti u bolesno
stanje, a više od 20% može izazvati tragične posledice. Bez hrane se može
preživeti i nekoliko nedelja, ali bez vode tek nekoliko dana.
Voda je
uključena u sve telesne procese. Krv se sastoji od 90% vode, a znamo da je krv
odgovorna za transport hranljivih materija do svih telesnih tkiva, kao i za
transport toksičnih materija iz tkiva. Redukcija vode znači zgušnjavanje krvi,
gušća krv teže prolazi proz krvne sudove, a time teže doprema kiseonik i hranu
i teže odvodi toksine. To je jako opasno, pogotovu za srčane bolesnike.
Voda
kontroliše procese termoregulacije. Bez dovoljno vode ne može da radi
"rashladni sistem" vašeg organizma. Veliki značaj ima i u radu sistema
za varenje i u "podmazivanju" zglobova. Voda je odgovorna za procese
proizvodnje energije. Ako bubrezi nemaju dovoljnu količinu vode, jetra je
primorana da vrši detoksifikaciju štetnih materija, što za posledicu ima da
jetra ne može vršiti njene osnovne funkcije.
Kada
dodje do dehidracije, telo se brani usporavanjem eliminacije vode tj. čuva je
(povećana retencija vode). Kod sportista voda ima još veći značaj, a njen
nedostatak može biti limitirajući faktor za postizanje optimalnog rezultata.
Voda se skladišti u mišićima zajedno sa zalihama glikogena (ugljenih hidrata).
Ako nema dovoljno vode, šećer u krvi (glukoza) ne ide u mišiće, već odlazi u
jetru i skladišti se u vidu masti.
Preporučljivo
je da se voda ravnomerno pije tokom celog dana. Nemojte čekati da ožednite da
biste je pili, jer time već izazivate njen nedostatak. Značaj vode je zaista
ogroman, a ovde su opisane samo neke od njenih osnovnih funkcija. Zapamtite:
tečnost nije isto što i voda. Vodu bi trebalo da unosite u njenom prirodnom
obliku, a ne kao razna pića i sokove.
ANTIOKSIDANSI
Antioksidansi
su skupina različitih prirodnih spojeva koji u organizmu čovjeka igraju važnu
ulogu zaštite od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Dva su izvora
antioksidansa – kao prvo, naš vlastiti organizam je sposoban proizvesti
antioksidanse, uz pomoć vitamina i minerala. Drugi, vanjski, izvor
antioksidansa je hrana.
Ukoliko
je organizam optimalno opskrbljen vitaminima i mineralima kako bi mogao
proizvoditi vlastite antioksidanse, i ukoliko je hrana koju čovjek jede bogata
prirodnim antioksidansima, bolje je spreman oduprijeti se šteti koju razni
toksini i štetnii spojevi mogu izazvati.
Važnost
antioksidansa
U
medicini je polovicom prošlog stoljeća iznesena teorija o slobodnim radikalima
kao uzročnicima svih bolesti i izravnim krivcima za starenje i odumiranje
tijela. Danas znamo da tome nije apsolutno tako, ali je priznata važnost
antioksidansa kod mnogih bolesti, osobito degenerativnih (Alzheimer, artritis
itd.) i za usporavanje procesa starenja i produženje vitalnosti.
Dakle,
što više antioksidansa unosimo i proizvodimo, to imamo bolju osnovu za zdrav
organizam kada se suočava slobodnim radikalima u stanju bolesti, zagađenja
okoliša te akutnom ili kroničnom unosu toksina iz okoliša.
Uloga i
značaj antioksidansa i slobodnih radikala
Antioksidansi
i slobodni radikali su neizostavni dijelovi života u svakom organizmu. Slobodni
radikali štetni su spojevi koji prirodno nastaju od životnih procesa,
primjerice od kisika kojeg udišemo, a u čijoj je prirodi da nanose štetu tkivu
i stanici u kojima nastaju. Također slobodni radikali nastaju od raznih
onečišćenja koje unosimo u organizam hranom ili drugim putem, primjerice iz
smoga. Što neka osoba živi u zagađenijem okolišu i hrani se nezdravije, to je
izložena većem broju slobodnih radikala i potencijalnoj šteti po organizam.
Kako smo onda živi i što nas čuva od slobodnih radikala? Za svaki onaj spoj
koji neutralizira slobodne radikale ili sprečava njihovo nastajanje, kažemo da
djeluje kao antioksidans. U nekom smislu možemo reći da su antioksidansi i
slobodni radikali kao lice i naličje, na način na koje povezujemo vatru i
vatrogasce.
Kako
prepoznati hranu bogatu antioksidansima?
Najviše
antioksidansa nalazi se u svježem voću i povrću. Lako ih je prepoznati. Antioksidansi
su najčešće pigmenti u hrani, koji joj daju boju. Želite li što veći raspon
antioksidansa, jedite hranu što šareniju sa što više boja, koja naravno dolazi
od voća i povrća. Danas je poznato da vitamini C, E i beta karoten koji su
poznati antioksidansi ne mogu biti jedini nosioci antioksidativne zaštite, i
nije ih dovoljno uzeti misleći kako smo podmirili antioksidativne potrebe. Osim
vitaminskih antioksidansa (karotenoidi, vitamin C, E i selen) danas znamo da
antioksidativno pa čak nerijetko i snažnije djelovanje imaju i drugi prirodni
spojevi – terpeni, flavoni, karotenoidi i drugi.
Redoviti
unos hrane bogate antioksidansima (voće, povrće i cjelovite žitarice) djeluje
pozitivno na zdravlje. Voće i povrće te cjelovite žitarice sadrže na stotine
antioksidansa - vitamina i fitokemikalija - koji često djeluju podupirući jedni
druge (sinergistički). Nepotrebno je izdvajati nekog od njih. Problem nastaje
kada se zanemari unos potrebnih količina voća i povrća, i prehrana uglavnom
zasniva na pečenoj, prženoj ili industrijski obrađenoj hrani, koja na taj način
gubi dragocjene antioksidanse. Tada ljudi posežu za pripravcima vitamina i
minerala, nastojeći na umjetan način nadoknaditi propušteni unos običnom
hranom.
Tablica
prehrambene vrijednosti namirnica
U tablici (tablica kalorija) pronađite
kalorijsku vrijednost namirnica, usporedite što je zdravije i koliko pojedina
namirnica ima proteina, ugljikohidrata i masti. Svakako je preporuka da pomno
promotrite cijelu tablicu kalorija kako bi bili sigurni da ste odabrali prave
namirnice u svom jelovniku.
Namirnica
(100 g)
|
Energija
|
UH
|
Bjelančevine
|
Masti
|
|
kJ
|
kcal
|
g
|
g
|
g
|
|
Mlijeko (0,9 % masti)
|
167
|
40
|
4,7
|
3,3
|
0,9
|
Mlijeko (3,2 % masti)
|
275
|
66
|
4,7
|
3,3
|
3,2
|
Jogurt (obični)
|
360
|
40
|
5
|
4
|
4
|
Kiselo vrhnje
|
800
|
192
|
3
|
3
|
18
|
Slatko vrhnje
|
1300
|
317
|
2
|
3
|
32
|
Puding od čokolade
|
560
|
134
|
21
|
3,5
|
4
|
Sirni namazi (23% masti)
|
480
|
115
|
6
|
13
|
5
|
Topljeni sir (45 % masti)
|
1275
|
385
|
6
|
14
|
24
|
Tvrdi sir (45% masti)
|
1555
|
372
|
3
|
25
|
28
|
Svježi kravlji sir
|
101
|
72
|
4
|
15
|
3
|
Namirnica
(100 g)
|
Energija
|
UH
|
Bjelančevine
|
Masti
|
|
kJ
|
kcal
|
g
|
g
|
g
|
|
Bubrezi (teleći)
|
505
|
121
|
1
|
15
|
6
|
Hrenovke (govedina + svinjetina)
|
1350
|
320
|
2
|
11
|
29
|
Hrenovke (pileće)
|
1080
|
258
|
7
|
13
|
20
|
Janjetina (srednje masna)
|
875
|
211
|
0
|
19
|
15
|
Jetra (teleća)
|
575
|
137
|
4
|
18
|
4
|
Jetrena pašteta
|
1860
|
440
|
1
|
12
|
40
|
Kobasica (prosječno)
|
1355
|
324
|
1
|
11
|
30
|
Konjetina
|
370
|
89
|
0
|
16
|
2
|
Krvavice
|
1780
|
424
|
0
|
13
|
39
|
Kunić
|
550
|
132
|
1
|
16
|
6
|
Mesni narezak (svinjsko meso)
|
1780
|
424
|
4
|
12
|
40
|
Mljeveno, miješano meso
|
1060
|
253
|
0
|
20
|
19
|
Ovčetina
|
1050
|
246
|
0
|
13
|
24
|
Piletina (bijelo meso bez kostiju)
|
600
|
144
|
0
|
21
|
3
|
Puretina (bijelo meso bez kostiju)
|
970
|
231
|
0
|
22
|
5
|
Salama parizer
|
2190
|
523
|
1
|
17
|
47
|
Salama, pileća, pureća
|
820
|
197
|
1
|
16
|
14
|
Slanina
|
2530
|
605
|
0
|
8
|
60
|
Srnetina
|
515
|
123
|
0
|
21
|
3
|
Svinjetina
|
1445
|
345
|
0
|
18
|
27
|
Šunka dimljena i pršut
|
1653
|
385
|
0
|
18
|
33
|
Šunka (kuhana)
|
1145
|
274
|
0
|
19
|
20
|
Šunka pureća/pileća
|
525
|
128
|
0
|
19
|
5
|
Teletina
|
390
|
105
|
0
|
21
|
3
|
Namirnica
(100 g)
|
Energija
|
UH
|
Bjelančevine
|
Masti
|
|
kJ
|
kcal
|
g
|
g
|
g
|
|
Bakalar
|
295
|
76
|
0
|
17
|
1
|
Dagnja
|
270
|
66
|
2
|
12
|
2
|
Grgeč
|
295
|
75
|
0
|
15
|
2
|
Haringa
|
650
|
155
|
0
|
13
|
10
|
Inćun
|
310
|
89
|
0
|
17
|
3
|
Jastog
|
305
|
86
|
1
|
16
|
2
|
Jegulja
|
875
|
209
|
1
|
9
|
18
|
Kamenica (ostriga)
|
225
|
49
|
4
|
6
|
1
|
Lignja
|
295
|
77
|
1
|
16
|
1
|
Losos
|
910
|
217
|
0
|
20
|
14
|
Pastrva
|
470
|
112
|
0
|
18
|
2
|
Sardine u ulju
|
1005
|
240
|
1
|
24
|
14
|
Skuša
|
820
|
195
|
0
|
19
|
12
|
Šaran
|
270
|
65
|
0
|
10
|
3
|
Škampi
|
310
|
91
|
0
|
17
|
2
|
Štuka
|
305
|
85
|
0
|
17
|
2
|
Tunj u ulju
|
1270
|
303
|
0
|
24
|
21
|
Namirnica
(100 g)
|
Energija
|
UH
|
Bjelančevine
|
Masti
|
|
kJ
|
kcal
|
g
|
g
|
g
|
|
Crni kruh
|
1046
|
250
|
51
|
6
|
1
|
Dvopek
|
1590
|
397
|
77
|
10
|
1
|
Griz
|
1550
|
370
|
75
|
10
|
1
|
Kolači od samog tijesta
|
1315
|
314
|
39
|
7
|
13
|
Kokice
|
1580
|
376
|
72
|
13
|
4
|
Kruh sa cijelim zrnima
|
1004
|
240
|
46
|
7
|
1
|
Kukuruzni kruh
|
915
|
220
|
31
|
5
|
9
|
Kukuruzne pahuljice
|
1625
|
388
|
83
|
6
|
1
|
Musli
|
1550
|
371
|
68
|
11
|
6
|
Polubijeli kruh
|
1055
|
252
|
52
|
3
|
1
|
Pšenično brašno
|
1550
|
370
|
71
|
12
|
2
|
Raženo brašno
|
1490
|
356
|
35
|
9
|
1
|
Riža ljuštena
|
1540
|
368
|
79
|
7
|
1
|
Riža neljuštena
|
1550
|
371
|
75
|
7
|
2
|
Soja u zrnu
|
1785
|
427
|
26
|
38
|
19
|
Sojin sir (tofu)
|
285
|
72
|
2
|
8
|
4
|
Tjestenina sa jajima
|
1630
|
390
|
72
|
13
|
3
|
Zobene pahuljice
|
1680
|
402
|
66
|
14
|
7
|
KRUMPIR I PROIZVODI OD KRUMPIRA
Namirnica
(100 g)
|
Energija
|
UH
|
Bjelančevine
|
Masti
|
|
kJ
|
kcal
|
g
|
g
|
g
|
|
Čips od krumpira
|
2375
|
568
|
50
|
5
|
40
|
Krumpir
|
355
|
85
|
19
|
2
|
0
|
Kuhani valjušci od krumpirova tijesta
|
490
|
117
|
27
|
1
|
0
|
Pomfrit
|
1130
|
270
|
34
|
4
|
12
|
Namirnica
(100 g)
|
Energija
|
UH
|
Bjelančevine
|
Masti
|
|
kJ
|
kcal
|
g
|
g
|
g
|
|
Ananas
|
230
|
56
|
13
|
0
|
0
|
Banane
|
410
|
99
|
23
|
1
|
0
|
Borovnice
|
260
|
62
|
14
|
1
|
1
|
Breskve
|
192
|
46
|
11
|
1
|
0
|
Dinje
|
100
|
24
|
5
|
1
|
0
|
Grožđe
|
295
|
70
|
16
|
1
|
0
|
Grejp
|
180
|
42
|
10
|
1
|
0
|
Jabuka
|
218
|
52
|
12
|
0
|
0
|
Jagode
|
150
|
36
|
7
|
1
|
0
|
Kivi
|
230
|
55
|
11
|
1
|
1
|
Kruške
|
230
|
55
|
12
|
0
|
0
|
Lubenica
|
100
|
24
|
5
|
1
|
0
|
Maline
|
170
|
40
|
8
|
1
|
0
|
Mandarine
|
200
|
48
|
11
|
1
|
0
|
Marelice
|
230
|
54
|
12
|
1
|
0
|
Naranče
|
226
|
54
|
9
|
1
|
0
|
Ribizl (crveni)
|
190
|
45
|
10
|
1
|
0
|
Ribizl (crni)
|
260
|
63
|
14
|
1
|
0
|
Šljive
|
245
|
58
|
14
|
1
|
0
|
Trešnje
|
240
|
57
|
13
|
1
|
0
|
Namirnica
(100 g)
|
Energija
|
UH
|
Bjelančevine
|
Masti
|
|
kJ
|
kcal
|
g
|
g
|
g
|
|
Artičoke
|
90
|
23
|
5
|
1
|
0
|
Brokula
|
140
|
33
|
4
|
3
|
0
|
Cikla
|
150
|
37
|
8
|
2
|
0
|
Cvjetača
|
117
|
28
|
4
|
2
|
0
|
Celer
|
159
|
38
|
7
|
2
|
0
|
Grah
|
480
|
110
|
21
|
7
|
1
|
Grašak
|
389
|
93
|
14
|
7
|
1
|
Kelj
|
190
|
46
|
5
|
4
|
1
|
Krastavci
|
42
|
10
|
2
|
1
|
0
|
Kupus (kiseli)
|
109
|
26
|
4
|
2
|
0
|
Kupus (slatki)
|
218
|
52
|
7
|
4
|
1
|
Luk
|
175
|
42
|
9
|
1
|
0
|
Mrkva
|
146
|
35
|
7
|
1
|
0
|
Paprika
|
117
|
28
|
5
|
1
|
0
|
Patlidžan
|
110
|
26
|
5
|
1
|
0
|
Poriluk
|
160
|
38
|
6
|
2
|
0
|
Rajčica
|
80
|
19
|
3
|
1
|
0
|
Šampinjoni
|
101
|
24
|
3
|
3
|
0
|
Šparoga
|
80
|
20
|
3
|
2
|
0
|
Špinat
|
96
|
23
|
2
|
2
|
0
|
Zelena salata
|
59
|
14
|
2
|
1
|
0
|
Zelje
|
100
|
25
|
4
|
1
|
0
|
Namirnica
(100 g)
|
Energija
|
UH
|
Bjelančevine
|
Masti
|
|
kJ
|
kcal
|
g
|
g
|
g
|
|
Maslac
|
3190
|
755
|
0
|
1
|
83
|
Margarin
|
3040
|
720
|
0
|
0
|
81
|
Majoneza
|
3200
|
761
|
3
|
1
|
80
|
Majoneza light
|
1440
|
341
|
6
|
1
|
35
|
Svinjska mast
|
3800
|
900
|
0
|
0
|
100
|
Biljna mast
|
3150
|
753
|
9
|
14
|
74
|
Tartar umak
|
1975
|
480
|
2
|
1
|
52
|
Ulje maslinovo
|
3800
|
900
|
0
|
0
|
100
|
Ulje repino
|
3800
|
900
|
0
|
0
|
100
|
Ulje od suncokreta
|
3885
|
928
|
0
|
0
|
100
|
Ulje od kukuruznih klica
|
3891
|
930
|
0
|
0
|
100
|
Namirnica
(100 g)
|
Energija
|
UH
|
Bjelančevine
|
Masti
|
|
kJ
|
kcal
|
g
|
g
|
g
|
|
Cijelo jaje
|
700
|
167
|
1
|
13
|
11
|
Žutanjak
|
1580
|
377
|
0
|
16
|
32
|
Bjelanjak
|
230
|
54
|
1
|
11
|
0
|
Namirnica
(100 g)
|
Energija
|
UH
|
Bjelančevine
|
Masti
|
|
kJ
|
kcal
|
g
|
g
|
g
|
|
Biskvit masni
|
1945
|
462
|
52
|
5
|
26
|
Bomboni tvrdi obični
|
1630
|
390
|
91
|
0
|
0
|
Bomboni voćni
|
1220
|
292
|
73
|
0
|
0
|
Čokolada mliječna
|
2355
|
563
|
55
|
9
|
33
|
Čokolada za kuhanje
|
2355
|
564
|
63
|
14
|
28
|
Čokoladni bomboni
|
1985
|
490
|
68
|
5
|
22
|
Čokoladni namaz - nutella
|
2220
|
534
|
59
|
7
|
30
|
Guma za žvakanje
|
1170
|
280
|
70
|
0
|
0
|
Gumeni bomboni
|
1450
|
345
|
88
|
0
|
0
|
Kakao prah
|
970
|
232
|
55
|
20
|
14
|
Keks sa čokoladnim preljevom
|
2200
|
530
|
68
|
6
|
28
|
Marmelada
|
1090
|
261
|
66
|
0
|
0
|
Med
|
1275
|
303
|
81
|
0
|
0
|
Napolitanke
|
2305
|
550
|
62
|
4
|
32
|
Piškoti
|
1635
|
393
|
70
|
12
|
7
|
Plazma keks
|
1810
|
440
|
70
|
12
|
12
|
Puding u prahu
|
1600
|
380
|
95
|
0
|
0
|
Šećer kristal
|
1650
|
391
|
100
|
0
|
0
|
Namirnica
(100 g)
|
Energija
|
UH
|
Bjelančevine
|
Masti
|
|
kJ
|
kcal
|
g
|
g
|
g
|
|
Limunada
|
210
|
49
|
12
|
0
|
0
|
Sok od jabuke
|
200
|
47
|
12
|
0
|
0
|
Sok od naranče
|
200
|
47
|
11
|
1
|
0
|
Sok od grejpa
|
170
|
40
|
9
|
1
|
0
|
Sok od ribiza
|
210
|
50
|
12
|
0
|
0
|
Sok od mrkve
|
120
|
28
|
6
|
1
|
0
|
Sok od grožđa
|
300
|
71
|
18
|
0
|
0
|
Svijetlo pivo
|
190
|
45
|
4
|
1
|
0
|
Crno vino
|
280
|
66
|
0
|
0
|
0
|
Bijelo vino
|
290
|
70
|
0
|
0
|
0
|
Rakija
|
770
|
185
|
0
|
0
|
0
|
Pjenušavo vino
|
350
|
84
|
3
|
0
|
0
|
Viski
|
1050
|
250
|
0
|
0
|
0
|
Nema komentara:
Objavi komentar