Porodica:
Rosaceae
Narodni:
Šipak
Latinski:
Rosa canina
Nalazište:
Raste u
vrtovima, uz živice i plotove, uz putove, na rubovima šuma, po pašnjacima i
kršu.
Opis
biljke:
To je do
2 m visok trnovit grm. Listovi su jajoliki, naizrnjenični, na peteljkama,
nepoprano perasti i oštro nazubljeni. Veliki cvjetovi, bijelo-ružičaste boje,
stoje pojedinačno. Plod je crvena, jajolika boba, slatko-kisela okusa, pomalo
ciporao Bobe su pune C vitamina. Zbog mnoštva dlaka mogu proizvesti nesnosan
svrbež.
Sadrži:
Natrij,
tanin, oko 1700mg vitamina C, mnogo vitamina P, 12-18 mg % provitamina A
(karotena), oko 0,02 mg % vitamina B2i vitamina K, zatim flavonoid, 3% limunove
i jabučne kiseline, oko 10% pektina, do 15% šećera, malo masnog ulja i vrlo
malo eteričnog ulja. U lišću ima oko 0,4% vitamina C.
Vrijeme
branja:
Cvate u
lipnju i srpnju. Tada se sabiru cvjetovi. Plod se bere u jesen, a upotrebljava
se svjež i osušen, dok je još nepotpuno zreo. Sasvim nezreo, zelen i tvrd, kao
i prezreo, tamno i mutno crven i mekan, plod nije ljekovito. Bere se po suhom i
lijepom vremenu i odmah prerađuje ili suši. Upotrebljava se i list. Od latica
se, zajedno s laticama nekih drugih mirisnih ruža, pravi slatko ili džem od
ruža.
Pripremanje
lijeka, primjena i djelovanje:
Od
šipkova ploda ili od samih njegovih sjemenki – kuhanih 5 min. u ½ I vode,
dobiva se izvrstan čaj za ublaživanje bolova. Isti čaj čisti žučni i mokraćni
mjehur i bubrege od pijeska i kamenaca. Stimulira mokrenje, regulira izmjenu
tvari.
Dobro
oprane i zatim osušene zdrobljene plodove i sjemenke treba močiti oko 6 sati u
hladnoj vodi da se izluže, pa ih u toj vodi kuhati % sata, procijediti, tom
odvaru dodati 1 veliku žlicu meda, malo cimeta, nekoliko gorkih badema i
jednaku količinu mlijeka, te ostaviti da još jednom zakipi. Piju se 1-2 šalice
dnevno. To je vrlo dobro sredstvo za jačanje starijih ljudi, osobito ako se
kombinira sa šipkovom Ijekovitom želučanom tinkturom. Ta se tikntura priprema
od jedne dobre šake suhih plodova bez sjemenki, namočenih u 2 I rakije ili
konjaka, s 250 g bijelog kandisa. U slučaju neželjenog mršavljenja ta se
tinktura uzima naizmjenično s nekoliko kapi pelina.
Čaj od
šipkovih cvjetova blago sužava krvne žile, pa se preporuča tuberkuloznima koji
pomalo krvare iz pluća. U slučaju napada žučnih kamenaca dobro djeluje ako se
pije dosta topao. Priprema se tako da se 1 velika žlica cvijeta popari s 2 dl
ključale vode, i nakon 5 min. procijedi. Zasladi se medom i pije se triput
dnevno po 1 šalica.
Šipak
daje organizmu otpornost prema mnogim bolestima, a u kombinaciji s drugim
ljekovitim čajevima ima višestruku primjenu.
Dobro je
1 veliku žlicu zdrobljenog šipka kuhati 15 min. u 3 dl vode, dodati 3-4 lista
paprene metvice (Mentha piperita), poklopiti i nakon 2 sata procijediti.
Zaslađen medom taj se čaj pije umjesto vode u toku dana, osobito prije
spavanja, i daje dobar, dubok i miran san.
Radi
lakšeg mokrenja treba 3 velike žlice mješavine od po 20 g šipka, borovice
(Fructus juniperi), zečjeg trna (Ononis spinosa), kukuruzne svile (Zea maydis)
i peteljki višanja (Prunus cerassus) kuhati 5 min. u ½ l vode, zatim to ostaviti
da stoji 3 sata pa procijediti i zasladiti medom. Pije se umjesto vode u toku
dana.
Tinkturom
šipka maže se tjeme radi liječenja od neuralgije i jačanje kose. Slatko od
šipkovih latica koristi prsobolnima. Uzima se triput dnevno po 1 kavska žličica,
a svakoj se žličici doda prašak od preslice, koliko stane na vršak noža. Zbog
svoje ljekovitosti preporučuje se i pekmez od šipka. Za pekmez se
upotrebljavaju mesnati dijelovi, a koštice, oprane od dlaka, kuhaju se kao čaj
protiv groznice, hripavca, vodene bolesti i drugo.
Nema komentara:
Objavi komentar