Porodica:
Moraceae (porodica dudova)
Narodni:
Smokva, figom, crnom smokvom i petrovkom
Latinski:
Ficus carica
Nalazište:
Uzgaja se
u svim priobalnim područjima sredozemlja i jadranskog Primorja, Dalmacije,
Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. Raste i sa zemljom u najsiromašnijem
kamenjaru.
Opis
biljke:
To je
drvu sličan gusto granati grm, oko 2 m visok, mekanog, spužvastog, iznutra
bijelog stabla, koje se upotrebljava za poliranje metala. Okrugle, meko dlakave
lisne peteljke nose velike, kožnate, srcolike, odozdo mekano dlakave listove,
duboko urezane u 4-5 režanja, tupo nazubljenih. Jednodomni, mali cvjetovi
zatvoreni su u mesnati, zajednički cvat, sličan kruški, u kome ima i prašničkih
i tučkovih cvjetova. Taj cvat kasnije izraste u sočnu, mekanu smokvu, u čijem
su mesu bezbrojna zrnca (plodovi nepucavci). Iz otrgnutog ploda izlazi bijeli,
mliječni sok na peteljci. Plodnica je bijela i crnkasta.
Sadrži:
Plod
smokve sadrži 78% vode, 1,4% bjelančevina, 0,4% masti, 19,6% ugljikohidrata,
1,7% celuloze, 16,2% šećera od toga 12-15% grožđanog šećera, zatim kiseline
limunsku, jabučnu i vinsku, kumarin, polifenol, benzaldehid, vitamin C, B1 i
B2, sluz, nešto masti i bjelančevina, smole odnosno voska i uobičajenih
minerala. Suha smokva sadrži i do 50% invertnog šećera. Zbog hranjivosti i
ljekovitosti važna je za prehranu siromašnijih krajeva, za liječenje i za
trgovinu, jer se suha smatra poslasticom. Zbog svog sadržaja prirodni je antiseptik,
antitusik, ekspektorant, dermetik, detoksikant, karminativ, laksativ i vermifug
Vrijeme
branja:
.Propupa
potkraj proljeća, a dozrijeva potkraj ljeta. Plodovi se beru kad sazriju, a
ljekoviti u svi dijelovi smokve - plod (Caricea fructus), mliječni sok, list
i kora stabla. Jede se prijesna i
osušena. Sušenje smokava je zahtjevan posao i danas se obavlja u sušarama, ali
još uvijek i na tradicionalni način, na suncu. Suhe smokve ne smiju se posipati
brašnom jer se mogu razviti brašnene grinje (Tyroglyphus farinae), a smokve
postati jako štetne za zdravlje.Smokve s bijelim slojem, u kojemu se nalaze
gljivice, što uzrokuju glavobolju i bolove u želucu, treba prije jela temeljito
oprati u vrućoj vodi, isprati i posušiti, pa tek tada jesti. Taj bijeli sloj
nije kristalizirani šećer, ni brašno, kako se obično u trgovini kaže.
Pripremanje
lijeka, primjena i djelovanje:
Smokva je
prirodno sredstvo za čišćenje (purgans) i odstranjenje sluzi (ekspektorans),
jača želudac, sastavni je dio prsnih čajeva, a pržena služi kao kava, ugodna
mirisa i okusa.
Za
čišćenje odnosno reguliranje probave uzimaju se dobro oprane suhe smokve i suhe
šljive, močene u mlakoj vodi 24 sata, da bi se sutradan ujutro, umjesto
zajutarka, pojele zajedno s vodom u kojoj su močene. U težim slučajevima to se
čini nekoliko dana uzastopce. Ponekad se, prigodom močenja, dodaju i 2-3 lista
sene (Folia senae). Suhe smokve moraju biti mekane, ljepljive i prozirne.
Prednost imaju grčke smokve. Njih Grci stavljaju kao oblog na mjesto ujeda
škorpiona i bijesnog psa, a smekšane u vrućem mlijeku ili vodi ublažuju
otekline zubi. Kao oblog stavljaju se i na otekline po tijelu, čak i u slučaju
raka. Suha smokva kuhana kao čaj pomaže kod moždane kapi, a također i kod upale
grla i pluća.
Otklanjanje
bradavice
Mliječnim
sokom smokve uspješno se otklanjaju bradavice, i to tako da se njime namažu i
bradavica i krug oko nje, 2-3 puta na dan, dok bradavica ne otpadne.
Kao prsni
čaj često se uzima i mješavina od jednakih dijelova smokve, ječmene kaše i
grožđica, što se također pije na šalice po želji i potrebi. Protiv dugotrajnih
prsnih bolesti i promuklosti s kašljem uzmu se 3 velike, lijepe smokve, 1,5 g
nastruganog jelenjeg roga, 3 datuIje, 1,5 g slatkog korijena (Glycirrhiza
glabra), puna šaka čisto oprane i posušene ječmene kaše, koja se grubo sarnelje
ili stuče, te prokuha u zemljanom loncu, poklopljenom zemljanim poklopcem ili
porculanskim tanjurićem, s 2 I vode na polovicu; nakon toga se ohladi, pa se
pije u toku dana po želji. Inače se u slučaju promuklosti treba utopljavati, i
spomenute napitke marljivo piti. Dobro je u međuvremenu uzimati žutanjak dobro
umućen sa žutim (kandis) šećerom, te poticati znojenje omatanjem vrata ovčjom
vunom.
Vrlo je
dobar napitak protiv kašlja, koji će proći za 2-3 dana ma kako bio jak, ako se
1 šaka samljevenih suhih smokava, 1 šaka samljevenih rogača (Ceraionia
siliqua), koji također raste u našem primorju, te 1 šaka stučenog žutog
(kandis) šećera i malo kore od cimeta stavi kuhati u zemljanom loncu s 1,5 I
crnog vina, pazeći da ne zagori, dakle uz češće miješanje, a kad se ohladi,
procijedi se i pije 3 puta po 1 čaša na dan.
Smokvin
mliječni sok potiče probavu i tjera crijevne gliste, a bradavice njime mazane
nestaju. Samljevena smokva skuhana u vinskom oetu kao kaša liječi, osim kašlja,
i vodenu bolest, uklanja boli u sjemenoudu muškarca, te pomaže izbacivanje
mokraćnih kamenaca I pijeska.
Protiv
raka zgnječene se smokve pomiješaju sa zakiseljenim kvascem i zgnječenim
češnjakom u melem kojim se oblažu najopasniji i najzloćudniji tumori. Svakog
jutra treba pripremiti svježi melem. Tumori tada brzo prolaze. Otekline od
vodene bolesti nestaju ako se samljevene smokve, brašno ječmene kaše i pelin
(Artemisia absynthium) skuhaju s malo vode u gustu kašu i njome oblože te
otekline. Tvrde otekline omekšaju i raziđu se kad se time mažu.
Kuha li
se zgnječena smokva s miloduhom (Hyssopus officinalis), i ta voda pije, plućne
bolesti prolaze, a bolesnici ojačaju.
Nema komentara:
Objavi komentar