Porodica:
Ericcacae
Narodni:
Borovnica crna
Latinski:
Vaccinium myrtillus
Nalazište:
Raste po
vlažnim guštarama crnogoričnih i bjelogoričnih šuma na planinskim terenima.
Opis
biljke:
To je
mali, uspravni, 20-40 cm visoki grm, s jajolikim,pilasto nazubljenim,
naizmjenično na kratkim peteljkama postavljenim listovima, glatkima s obje
strane. Iz lisnih pazušaca rastu bijeli, gdjekad slabo ružičasti, zvonolik; cvjetovi
s 8 prašnika i podraslom plodnicom. Plod je sočna modrocrna boba s više
sjemenaka. Za lijek se upotrebljava lišće, suhi ili svježi plod, sok iz ploda,
ekstrakt, vino i korijen borovnice.
Sadrži:
kalcij i
natrij, a u osušenim bobama ima 7-11 % flobatanina, nekoliko antocijanskih
heterozida od kojih bobe imaju boju, zatim oko 27% invertnog šećera, oko 6%
organskih kiselina, ponajviše limunove, jabučne i jantarne, pektina, oko 6 mg%
vitamina »C«,oko 1 mg% karotena, a u listu još oko 18% pirokatehinskih tanina,
do 1,5% arbutozida, nekoliko flavonskih heterozida i oko 220 mg% vitamina »C«.
Borovnica
cvate u svibnju i lipnju. Listovi se beru za cijelo vrijeme cvatnje, a plod u
srpnju i kolovozu. Osušeni je plod smežuran, veličine zrna papra. Na vrhu bobe
vidi se ostatak prstena kruništa nekadašnjeg cvijeta.
Pripremanje
lijeka, primjena i djelovanje:
Zbog
sadržaja pektina i tanina zaustavlja proljeve i liječi od upale sluznice kod
enterokolitisa. Arbutozid iz lišća djeluje diuretično, pa se upotrebljava kao
lijek protiv šećerne bolesti. Iz zrelih plodova pravi se ekstrakt koji jača
vid, pa je koristan noćnim vozačima i radnicima jer utječe na vidni purpur. U
soku ne smije početi alkoholno ni kiselo vrenje. Od osušenih zrelih borovnica kuha
se kompot kao od svakoga drugog voća, a kako je neškodljiv, može se trošiti bez
ograničenja.
Protiv
proljeva služi mješavina od po 25 g lišća i ploda borovnice, sjemena dunje
(Cidonia oblonga) i nane (Mentha piperita): 3 velike žlice te mješavine popare
se s 1/2 l kipuće vode, zatim se pusti da to odstoji 2 sata, pa se procijedi i
pije u toku dana umjesto vode. Radi lakšeg mokrenja uzme se po 20 g lista od
borovnice, breze (Betula alba), kilavice (Herniaria glabra), troskota
(Polygonum aviculare) i preslice (Equisetum arvense): 4 velike žlice te
mješavine kuhaju se 15 min. u 1 l vode, zatim se to ostavi da poklopljeno stoji
2 sata, pa se procijedi i pije umjesto vode. Radi liječenja od šećerne bolesti
uzme se po 20 g lista borovnice, duda (Morus nigra – seu alba) i dobričice
(Glechoma hederacea), te 40 g bijelih mahuna graha (Phaseolus vulgaris): 3
velike žlice te mješavine kuhaju se 15min. u 1/2 l vode,zatim se to ostavi da
poklopljeno stoji tri sata, pa se procijedii pije triput dnevno po 1 šalica. Da
bismo pripremili lijek protiv šećerne ili vodene bolesti, slabosti mokraćnog
mjehura ili upala sluznice u grlu, kuhamo 60 g osušenog lišća borovnice u 1 l
vode tako dugo dok se ne pokuha na polovinu, a zatim procijedimo i pijemo 3-4
šalice dnevno.
Često vrlo
dobro djeluje protiv šećerne bolesti i mješavina od po 20 g mladica borovnice i
lišća jagode (Fragaria vesca), koja se popari s 1/2 l kipuće vode i, pošto 15
min. odstoji, pije se umjesto vode. Radi zaustavljanja proljeva dobro je
temeljito sažvakati i pojesti 20-30 boba dnevno, a od griže (dizenterije)
liječi tinktura od borovičinih boba. Ona se dobiva tako da se 250 g osušenih
boba moči u 750 g prepečene rakije 6-8 mjeseci, a zatim procijedi i filtrira.
Najmanja je doza tinkture 10-15 kapi, srednja 25-30, a najveća 1 kavska žličica
na 5-7 velikih žlica tople prokuhane vode, ili još bolje, crna vina.
Istodobno
treba na trbuh staviti topli oblog od octene vode. Neki preporučuju i da se 1
velika žlica tinkture u 125 g vode popije najednom, i da se to ponovi nakon 8
sati. Sok iscijeđen iz mladog lišća borovnice liječi djecu od gnojnih afti koje
zaudaraju, a sokom iz svježih boba maže se vlažni osip koji svrbi. Bobe se mogu
kuhati sa šećerom i limunovim sokom kao slatko, žele, pekmez i sok, pa daju
osvježujuće jelo i piće; ukusno je i vino od borovnice, razrijeđeno s vodom, a
još je bolje kad se u vino stavi nekoliko klinčića i nešto cimeta, i ako se
pije još dosta vruće.
Nema komentara:
Objavi komentar