Povišen krvni pritisak
je najčešće od svih kardiovaskularnih oboljenja i jedno od onih na koje se
najlakše može preventivno djelovati. Jednostavnim faktorima kao što su vođenje
računa o tjelesnoj težini, ishrani i stresu, možete dramatično da smanjite
rizik da se kod vas razvije ovaj uobičajen i potencijalno smrtonosan problem.
Pored toga, postoji nekoliko dodataka koji su se pokazali kao pobjednici u ratu
protiv visokog krvnog pritiska.
Takav pritisak je
naročito podmukao, zato što se u ranoj fazi javlja tek nekoliko simptoma, kojih
osobe sa visokim pritiskom uglavnom uopće nisu svjesne. Kada je riječ o visokom
krvnom pritisku, niko ne može da bude blažen u svom neznanju. Ukoliko se ne
liječi, ovo oboljenje, koje počinje kao sasvim benigno, vodi do infarkta,
moždanog udara, poremećaja bubrega i arterioskleroze.
Krvni pritisak je
pritisak, ili tenzija, krvi u arterijama cirkulatornog sistema. Neprestano
pumpanje krvi od strane srca uzrokuje njen protok od velikih ka manjim
arterijama. Da bi krv stalno cirkulisala kroz organizam, arterije moraju da se
stežu i šire. Stezanjem (kontrakcijama) manjih arterija povećava se otpor
protoku krvi, dok se širenjem postiže suprotan efekat. Stezanjem i širenjem
arterija reguliše se stepen protoka krvi iz srca kroz cirkulatorni sistem. Kada
se desi da unutrašnjost arterije ostane stegnuta, dolazi do stvaranja stanja hipertenzije,
odnosno visokog krvnog pritiska.
Arterijski krvni
pritisak se bilježi kao sistolni pritisak kroz dijastolni pritisak. Sistolni
pritisak je maksimalni krvni pritisak koji se javlja za vrijeme kontrakcije
srca, dijastolni pritisak je minimalni pritisak koji se javlja u periodu
mirovanja srca.
Postoje mnoge
kontroverze o tome šta je to normalan, a šta povišen krvni pritisak. Naučnici
su utvrdili da nema idealnog krvnog pritiska koji odgovara svakome. Umjesto
toga, odredili su skalu prihvatljivog krvnog pritiska, radije nego da stave
neki određeni broj kao nepromjenljivu vrijednost.
Zvanična definicija
povišenog krvnog pritiska jeste očitavanje iznad 140/90. Posljednjih godina,
međutim, mnogi ljekari su došli do uvjerenja da je to previsoko i da bi, čak,
dijastolno (donji broj) očitavanje iznad osamdeset trebalo da se smatra
pretjerano visokim.
Šta je to tako loše u
visokom krvnom pritisku? Kada je pritisak suviše visok, srce mora da radi više
nego što je to normalno da bi upumpalo dovoljno krvi i kisika u tjelesne organe
i tkiva, a to znači veliko naprezanje i za srce i za arterije. Uslijed tog
naprezanja, srce se uvećava, a arterije postaju pune ožiljaka, stvrdnute,
sužene i manje elastične. Ukoliko tjelesni organi ne dobiju dovoljno kisika i
hranljivih sastojaka, ne mogu pravilno da funkcionišu. Tu je, zatim, i rizik od
zaglavljivanja ugruška krvi u suženoj arteriji, što može da izazove srčani
napad ili moždani udar.
Hipertenzija možda
zaista jeste jedan od najčešćih medicinskih problema, ali njeni uzroci još
uvijek predstavljaju priličnu misteriju. U stvari, čak kod 90 procenata
pacijenata sa hipertenzijom ne može da se identifikuje osnovni uzrok. To se
onda naziva primarnom hipertenzijom. Znamo da faktori kao što su ishrana, stres
i gojaznost mogu da utiču na krvni pritisak osoba koje su inače potpuno zdrave.
Manji broj ljudi ima sekundarnu hipertenziju, koja je uslovljena nekim
specifičnim problemom. Među neke od uzroka sekundarne hipertenzije spadaju
oboljenja bubrega ili nadbubrežne žlijezde, sužavanje arterije koja snabdijeva
bubreg krvlju, urođeno suženje aorte i upotreba kontraceptivnih pilula.
Izgleda da ishrana ima
jednu od uloga u regulisanju krvnog pritiska. Kod nekih osoba, pretjerano
unošenje soli može da povisi krvni pritisak: da bi organizam normalno
funkcionisao, mora da bude postignut normalan odnos vode i soli. Što više soli
unosite, zadržavate sve više vode, čime se povećava količina tečnosti koja
cirkuliše kroz organizam. Ta dodatna tečnost predstavlja dodatni napor za
arterije i srce, a može i da poveća krvni pritisak. Uglavnom je jednostavno
smanjenje unosa soli dovoljno da snizi krvni pritisak.
Postoje gomile lijekova
za držanje visokog pritiska pod kontrolom koji i se dobijaju na recept. Među
njih spadaju i diurerici, koji smanjuju količinu tečnosti u organizmu. Skoro
svi oni su djelotvorni, ali skoro svi imaju i sporedne efekte, koji se kreću od
osjećanja umora i depresije, do impotencije. Kod većine ljudi, kombiniranjem
ishrane i prirodnih dodataka, potreba za lijekovima može da se eliminira ili,
bar, uveliko smanji.
Minerali
Kalcij — Kalcij je najpoznatiji kao mineral koji održava zdravlje i
snagu naših kostiju i zuba, ali možda uskoro postane slavan i kao mineral koji
snižava krvni pritisak. Više od osamdeset provedenih ispitivanja je pokazalo da
dodaci kalcija pomažu u snižavanju krvnog pritiska kod nekih osoba kod kojih je
on, inače, povišen. Međutim, nova ispitivanja navode na pomisao da kalcij može
također da bude od pomoći u prevenciji visokog krvnog pritiska.
Istraživači sa
Medicinske Škole Univerziteta južne Kalifornije u Los Anđelesu proučavali su
više od 6600 muškaraca i žena tokom perioda od trinaest godina. Nitko od
ispitanika nije patio od visokog krvnog pritiska kada je studija započeta, ali
za vrijeme trajanja studije kod mnogih se razvio visok pritisak. Vršena su
mjerenja konzumacije kalcija, zasnovana na upitnicima o ishrani. Istraživači su
otkrili da osobe koje konzumiraju bar 1 g kalcija na dan (1000 mg) smanjuju
time kod sebe rizik od pojave visokog krvnog pritiska za oko 12 procenata.
Još je uzbudljivija
činjenica da osobe mlade od četrdeset godina koje konzumiraju 1000 mg kalcija
dnevno, smanjuju kod sebe taj rizik za 25 procenata. Među osobama mladim od
četrdeset godina, sa tjelesnom težinom u granicama normale i umjerenim navikama
u konzumiranju alkohola, pad procenta rizika je još izraženiji: te su osobe
smanjile sopstveni rizik od pojave visokog krvnog pritiska za gotovo 40
procenata. (Mada umjereno konzumiranje alkohola ima blagotvoran utjecaj na
krvni pritisak, više od dva pića dnevno može da ima upravo suprotno djelovanje,
odnosno, da podiže krvni pritisak.) Ova studija navodi na pomisao da kalcij,
ako počne dovoljno rano da se uzima, uz ostale razumne i zdrave životne navike
može da bude moćna sila koja održava pritisak u okviru normale. Ova nova
studija također potvrđuje i rezultate prijašnjih istraživanja, pokazujući da
dodaci kalcija sprečavaju pojavu preeklampsije, vrste visokog pritiska koja
može da se razvije za vrijeme trudnoće.
Kalij — Kalij pruža izvanrednu zaštitu od povišenja krvnog
pritiska. Ovaj mineral je član grupe hranljivih materija zvanih elektroliti,
koji regulišu ravnotežu tečnosti u organizmu, otkucaje srca, kao i električne
impulse koje stvaraju nervi i ćelije mišića. Ima nekoliko načina na koje kalij
doprinosi održavanju dobrog krvnog pritiska. Prije svega, on je prirodno
diuretičko sredstvo. Diuretici smanjuju količinu tečnosti u organizmu i na taj
način, pošto količina tečnosti koja treba da se „propumpa” kroz srce postaje
manja, srce i krvni sudovi se manje naprežu i krvni pritisak opada. Zatim,
kalij inhibira djelovanje specifičnih enzima i hormona koji izazivaju rast
krvnog pritiska. Njegovo treće blagotvorno djelovanje ogleda se u opuŠtanju
mišića koji oblažu zidove krvnih sudova, koji na taj način stvaraju manji otpor
protoku krvi i snižavaju krvni pritisak.
Idealno bi bilo kada
bismo unosili više kalija a manje natrija. Uzevši u obzir da stanovnici
Sjeverne Amerike konzumiraju čak 18.000 mg natrija u odnosu na neznatnih 1500
mg kalija, lako je shvatiti da ta ogromna količina natrija i to malo kalija
imaju sasvim suprotan efekat na krvni pritisak.
Kalij može da pomogne i
osobama koje već uzimaju lijekove za hipertenziju. Zaključak jednog ispitivanja
provedenog na Univerzitetu u Napulju (Italija) glasi da je povećanje
konzumiranja kalija putem ishrane prirodnim namirnicama djelotvoran način za
smanjenje potrebe za lijekovima koji snižavaju krvni pritisak. Među namirnice
bogate kalijem spadaju banane, sušene kajsije, krompir, sok od pomorandže,
karfiol, bundeva i obično djelomično obrano kiselo mlijeko.
Magnezij — Tokom jednog nedavnog ispitivanja rađenog u Holandiji,
devedeset jedna žena, starosti od srednjih godina pa naviše, sa blago povišenim
krvnim pritiskom, liječena je isključivo magnezijem. Rezultati: šest mjeseci
uzimanja dodataka magnezija smanjilo je sistolni pritisak prosječno za 2,7
posto, a dijastolni prosječno za 3,4 posto. Prirodni izvori magnezija su grah,
smeđi pirinač i ostale žitarice, kukuruzne kokice, koštunjavi plodovi, spanać,
prokelj, grašak, kukuruz, duguljaste jesenje bundeve, bijeli i slatki krompir,
riba i obrano mlijeko.
Nema komentara:
Objavi komentar