Narodni:
Aloj
Latinski:
Aloje vulgaris
Nalazište:
Uspijeva
u krajevima Sredozemlja i u klijalištima uzgajača.
Opis
biljke:
To je
jednogodišnja biljka, zeljaste, oko 60 cm visoke, 4-7 cm debele okrugle
stabljike. Listovi su mesnati, blijedozeleni, kopljasti, na rubu pilasti, s
dugim bodljama. Crven cjevasti cvijet ima 6 latica i čini duge, viseće cvjetne
grozdove. Na jugu Evrope cvate u lipnju.
Sadrži:
jaku
gorku tvar, emodin, i biogene stimulatore koji pojačavaju obrambene snage
organizma.
Vrijeme
branja:
cijelu
godinu. Za lijek se upotrebljavaju listovi, tako da se iz njih iscijedi sok, i
razređuje u alkoholu, i to: 80 g . soka na 20 g. alkohola.
Pripremanje
lijeka, primjena i djelovanje:
Aloj
djeluje baktericidno.Primjenjuje se kod očnih bolesti, kroničnog artritisa,
čira na želucu i dvanaesniku. Svježe odsječeni listovi mogu , i pod nepovoljnim uvjetima, dugo
sintetizirati biogene faktore . Čim se odsijeku, stave se 12 dana u tamnu sobu
kod 4-10˚C, zatim im se odstrane bodlje, izrežu se na komade i u zatvorenim
staklenkama steriliziraju u autoklavu na 120˚C.Tako sterilno čuvaju se za
ušivanje pod kožu – ali to već ulazi u kompetenciju liječnika praktičara .
Samljeveni dijelovi lišća pomiješaju se s destiliranom vodom lli fiziološkom
otopinom 1:5, ostave stajati 2 sata, zatim zakipe, procijede, ponovo prokipe 2
minute, pa filtriraju. Dobiveni vodeni ekstrakt stavlja se u ampule, zatali i
sterilizira u autoklavu 1 sat kod 120˚ C, za potkožne injekcije po 1 ml dnvno
kroz mjesec dana.
Sok
lišća, pomiješan s ricinusovim i eukaliptusovim uljem, daje emulziju koja
liječi suhi i mokri epiderrnitis, te opekline II i III stupnja poslije
rendgenskog zračenja. Kuhanjem soka aloja dobiva se staklasta, tvrda, gorka,
smoljasta masa neugodna okusa za unutarnju (peroralnu) i vanjsku (paranteralnu)
upotrebu. Kod unutarnje primjene aloj polako ali sigururno čisti crijeva već u
dozi od 0,2-0,6 g. U većoj dozi je
škodljiv – 8 g može već usmrtiti! Za djecu ne dolazi u obzir nikako! Pomiješan
s malo šećera, sok pomaže kod hripavca lzvana primijenjen, na opeklinama
prelivenim tim sokom ili prekrivenim ploštimice presječenim listom, ublažuje
ljuje bol i zacjeljuje.Protiv kronično otekle jetre i poremećene stolice kuha
se 5-10 min. uvarak od ¼-1/2 lista, ili 2 g praška sa po 1 žlicu čajnom
žličicom samljevenog komorača (Foeniculum officinale) zgnječenih boba borovice (Fructus juniperi), prosenice (Trigonella
Phoenumstane Graecum) koliko stane na 2 vrha noža i bazginog cvijeta (Sarnbucus
nigra) koliko stane na vrh noža, u ½ l vode.Pije se jedna šalica kroz cijeli
dan, u gutljajima.
Protiv
hemoroida, navale krvi u glavu, pluća i srce te zakašnjele menstruacije
porniješa se prašak aloja, koliko stane na vrh noža, sa po 1 čajnom žličicom
kantariona (Hypericum perforatum) i stolisnika (Achillea millefoliumi, ili
prašak, koliko stane na 2 vrha noža, rastopi u vodi i pomiješa s medom, pa se
to uzima 2 dana, a kasnije, 4-5 puta, svaki treći dan samo koliko stane na vrh
noža. Aloj se smije uzimati samo u malim dozama, nipošto stalno, a za vrijeme
trudnoće i u slučaju plućnih bolesti nikako (!), jer uzrokuje krvarenja i druge
poremećaje. Ako se prašak aloja sa vrha noža popari s 2 dl vruće vode i kuha
dok zakipi, pa se tom ohlađenom vodom ispiru upaljene i mutne oči, one ozdrave.
Ako nakon ispiranja oči peku i svrbe, to je znak uspješnog djelovanja. Stare
gnoj ne rane i čirevi čiste se i brzo zacjeljuju ako se jedanput na dan pospu
debelim slojem alojeva praška, ili ispiru uvarkom od 1 čajne žličice praška
kuhanog 5 min. u 1/2 l vode.
Nema komentara:
Objavi komentar