Porodica:
Lauraceae
Narodni:
Cimet
Latinski:
Cinnamomum Zeylandicum
Nalazište:
Uspijeva
u tropskoj Aziji, osobito Indiji. Tvori čitave šume. Kod nas samo u trgovini,
kao kora i praša.
Opis biljke:
To je 5-7
m visoko drvo, jako razgranato, dugoljasto ovalnog glatkoga, sjajnog lišća, iz
čijih pazušaca u siječnju izrastu od smeđih pupoljaka bijeli, bezmirisni
cvjetovi na dugim peteljkarna. Na početku jeseni razviju se iz njih najzeleni,
a onda tamnomodri plodovi. Za lijek se upotrebljavamo koru, a ostali dijelovi
kao začini. Ni plodovi se ne jedu. Iz njih se istiskuje vosak za mirisave
svjetiljke. Jedino iz listova, koji se inače stavljaju u jelo za začin, kao i
lovor, istiskuje se ulje od kojega se pravi cimetova voda i tinktura. To ulje
jako žari, pa i jedna kap izazove upalu ako padne na kožu. Ako se kapi ulja
prevuku šećerom, dobiva se tzv. Cimetov konfckt, ili sanelet, koji se
upotrebljava za jačanje želuca.
Ako kora
drveta nema nikakva ljekovita svojstva. Upotrebljava se samo njezin unutarnji,
svjetloružičasto-smeđi dio. Ako je kora na jeziku gorka, onda to nije cimet,
nego neka druga kora. Cimetova se kora guli s drveta tek nakon 5-6 i
višegodina. Kad se suši na suncu, savije se.
Sadrži:
Cimet ima
tanina, pa se zato primjenjuje i kao protiv krvavih proljeva. U korijenu se
nalazi kamforu slična zrnata materija, ugodna mirisa.
Vrijeme
branja:
Samo
kora, a tek ponekad lišće, koje se sabire gotovo u industrijske svrhe. Kora za
lijek guli se sezonski, a pri tom se mora paziti da se drvo ne ošteti, i da se
do iduće godine oporavi.
Pripremanje
lijeka, primjena i djelovanje:
Cimet je
aromatik, korigens, hemostatik, stomahik, nervinum, adstringens probavnih
organa. Jača srce i želudac, oživljuje živce i osvježava krv. Punokrvni i Iako
uzbudIjivi ljudi zato ga ne podnose. Pomaže kod slabe probave, stvaranja
previše kiseline i sluzi u želucu, kod grčevitog povraćanja, krvavih stolica,
krvarenja iz maternice od prejake i preduge menstruacije poslije poroda, ako su
ta krvarenja posljedica opće slabokrvnosti, stimulira mokrenje i djeluje protiv
gihta, jača tjelesnu snagu poslije preboIjelih teških bolesti.
Još je
.bolje cimetno vino kakvo se upotrebljava u pariskim bolnicama: sastoji se od
100 g crnog vina, 8 g eimetove tinkture, 6 g tinkture matičnjaka (Melissa
officinalis) i 30 g šečernog sirupa. Svakih 1-2 sata uzima se po 1 velika
žlica.
Ako se
pomiješa 1 dio cimeta s 2 dijela konjaka i 2 dijela vode, pa pije triput
dnevno, poslije jela, s vodom, to uspješno djeluje protiv spomenutih bolesti.
Cimetova tinktura od 1 dijela kore i 5 dijelova konjaka uzima se po 15-20 kapi
triput dnevno nakon jela radi liječenja slabokrvnosti i slabih živaca. Velika
žlica cimetove vode i sirupa ili soka od karamfila, dobro izmiješana s 3 kapi
eimetova ulja, pije se protiv nesvjestice i za osvježenje čitavog tijela .
Nema komentara:
Objavi komentar