Porodica:
Chenopodiaceae
Narodni:
Cikla
Latinski:
Beta vulgaris
Nalazište:
Kultivirana
u vrtovima farmama. Potječe s obala Sredozemlja.
Opis
biljke:
Nadzemni
je dio tamnozeleno lišće s crveno obojenim žilama, koje se jede kao povrće.
Podzemni je dio crveni gomolj, koji se jede kuhan i narezan kao salata, ili
sirov, nariban, s limunovim sokom i kuminom, ili anisom, kao prijesna salata.
Sadrži:
Željezo,
bakar, kalij, kalcij, jod, fosfor, sumpor, te u tragovima rubidij i cezij,
zatim antocijan, koji je antikancerozum, te ugljikohidrate, biljne
bjelančevine, biljne masti, vitamine BJ, B2, C i P.
Vrijeme
branja:
Cvate od
srpnja do rujna. Lišće se bere dok naraste, a gomolji kad sazru, potkraj ljeta.
Pripremanje
lijeka, primjena i djelovanje:
Antocijanin
djeluje protiv tumora, jer sok sirove cikle, zbog visokog postotka željeza,
obnavlja i aktivira crvena krvna tjelešca, tako da njihov hemoglobin prima više
kisika i bolje opskrbljuje tkiva kisikom, pa se tumorske stanice smanjuju, a
okolno tkivo dobiva opet normalnu građu. Cikla liječi i leukemiju, oštećenja
tijela od rendgenskog zračenja i radioaktivnosti, akutna fibrozna oboljenja,
gripu. u početku, normalizira prenizak krvni tlak, a betain, glutamin i
asparagin (aminokiseline) utječu na rad živaca i mozga.
Propisa
za uzimanje cikle nema, jer je ionako prilično česta u našoj prehrani. Ipak,
treba naglasiti da je valja svakako uzimati u sirovom stanju, bilo izribanu kao
salatu, bilo njezin sok koji se pije preventivno, u gutljajima, ¼ – ½ I dnevno,
zatim se smanjuje na ¼ I kad nastupi poboljšanje, i na tome se ostane još 1-2
mjeseca nakon ozdravljenja. Liječenje ne prouzrokuje nikakvih posljedica,
želučani sokovi ne oslabe. Od 1 kg svježe naribane cikle dobije se oko 750 g
soka. Za vrijeme epidemije gripe, dizenterije i sličnih bolesti treba
preventivno piti sok od sirove cikle. Kuhana cikla nema za liječenje nikakve
vrijednosti.
Sirova,
nastrugana cikla, s malo soka od limuna, malo peršinova lišća, nešto
samljevenog kumina ili anisa, pospješuje mokrenje, izlučuje mokraćnu kiselinu,
stvara i čisti krv, pomaže aktivnost jetre, potiče na rad žučni mjehur, jetru i
želudac, koristi kod prehlade i trajne promukIosti. Sok zaslađen medom liječi
slabokrvnost.
Cikla se
može konzervirati za zimu tako da se, narezana u tanke ploške, prelije vinskim
octom i zaveže u staklenkama iz kojih se vadi po potrebi; ili se narezane
ploške stave u glinenu posudu, preliju vodom i nakon 8 dana procijede, pa se
dobije slatko-kiseli sok pun vitamina i ostalih djelotvornih tvari. Naribana
sirova cikla može se preliti i s malo vrhnja i dodati joj malo zelene salate, a
moze se i pirjati i peći, pa posuti s malo kumina, anisa, peršina i limunova
soka, kao i sirova salata.
Nema komentara:
Objavi komentar