Porodica:
Iridaceae
Narodni:Šafran, brnduša, caforan, krok, pitomi šafran, pravi žafran, safran, žufran, krokus, kaćun, proljetni šafran
Latinski:
Crocus sativus
Nalazište:
Porijeklom
je s Orijenta. Uzgaja se u vrtovima i plantažama, na čvrstom, pješčanorn, dobro
pognojenom tlu.
Opis
biljke:
To je
proljetna biljka s trajnom podzemnom lukovicorn, iz koje u proljeće izrastu
uski, tamnozeleni listovi s bijelom uzdužnom prugom. Oni u jesen nestaju, a
tada između njih iz lukovice izrastaju na dugim, cjevastim stapkama ljubičasti
do narančastocrveni cvjetovi, čije latice imaju uzdužne crvene pruge. Najviše
se cijeni vrsta s najizrazitijom narančastocrvenom bojom. Tučak je dulji od
latica, pa viri iz cvijeta. Na svome vrhu ima tri vlažne-sjajne, smeđecrvene,
urezane i narovašene njuške. Po tome se šafran i razlikuje od mrazovca, koji,
osim toga, raste neku1tiviran po livadama i ledinama. Cvijet miriše svježe
opojno, aromatično, a okus mu je oštar i gorak.
Sadrži:
Karotin,
glikozid krocin, koji sve oboji jako žuto, zatim glikozidnu gorku tvar
pikrokrocin, pa likopin, eterično ulje s terpenima, grožđani šećer, vosku
sličnu mast i neki alkohol u tragu.
Cvate u
rujnu i listopadu. Cvjetovi se beru rano ujutro, dok su još zatvoreni,
stavljaju se u vrećice, na velikoj se dasci rašire i oprezno skidaju njuške s
tučkova, da se zatim rasprostru na finom rešetu (mreži) i suše 24 sata oko 1 m
iznad štednjaka ili užarenog drvenog ugljena. Kupe li se tučkovi u ljekarni,
treba ih što prije izvaditi iz papirna te vrećice i dobro zatvoriti utamnosmeđu
staklenu bocu, jer privlače vlagu iz zraka i odmah se kvare. Droga je vrlo
skupa.
Pripremanje
lijeka, primjena i djelovanje:
Safran
djeluje lagano opojno i umirujuće. Učvršćuje san, umiruje boli i grčeve do neke
granice. Upotrebljava se i kao začin, boja za maslac, drugu hranu i napitke.
Pere li se njime, koža požuti. Punokrvni i ljudi skloni upalama ne smiju
upotrebljavati šafran, jer potiče akciju krvnih žila i priljev krvi k mozgu.
Inače šafran oživljava i stvara vedro raspoloženje. U maloj količini potiče
crijeva, npr. upotrijebljen kao začin, pa pospješuje probavu, grčeve i bolove
želuca i crijeva od naduvenosti zbog plinova umiruje.
U većoj
količini podražuje sluznicu želuca i crijeva, te prouzrokuje povraćanje,
proljev, omaglicu, grčeve pa i smrt u komi. Tjera na znojenje. Već umjerene
količine dovode do metroragija, odnosno provociraju menstruaciju, a kod
trudnica dovode do pobačaja ako im se u prekoračenoj dozi daju radi umirenja
bolova. Rođena djeca imaju tada žutu kožu. Safran se davao i za pospješenje i
olakšavanje poroda. Razumljivo je da su otrovanja bila česta, jer se u narodu,
osobito u ženskom svijetu, mnogo primjenjivao, a zbog neznanja i mnogo života
dokrajčio. Zato se šafranom treba koristiti točno prema uputi liječnika.
U
ljekarnama se osim tučkova izrađuje i Tinctura croci, sama ili pomiješana s
opijem: Tinctura opii crocata, ili s alojem: Trinctura composita. Primjenjuju
se, uglavnom, protiv histerije, hipohondrije, grčevitih katara probavnog
trakta, zatvora, izostajanja menstruacije i da bi se ona regulirala, osobito
kad je praćena bolovima. Upotrebljavaju se i u slučaju plućnih oboljenja,
kroničnog bronhitisa i sl., jer kao opijum omamljuju krajnje završetke živaca
koji omataju mjehuriće (alveole) bronha. Za tu se svrhu 3 g (8-10 tučkova)
prelije s 2 dl kipuće vode, poklopi, ostavi stajati 15 min., procijedi i pije
nezaslađeno, 1-2 šalice dnevno u gutljajima.
Kod
magarećeg kašlja (pertussis) ili hripavca uzima se za napadaja po 1 žlica
oparka od ½ g šafrana u prahu prelivenog s 2,5 dl kipućeg čaja od anisa
(Pimpinella anisum). U oba ova slučaja može se s uspjehom dati i tinktura šafrana
u dozi od 2-4-6 kapi najednom pri napadaju kašlja, ali samo j – danput dnevno.
U osobito teškom slučaju smije se u jednom danu samo još jednom ponoviti ista
doza, ali nakon 6-8 sati.
Protiv
živčane slabosti, melankolije i sličnih duševnih stanja, ubrzanog pulsa,
teturanja do nesvjestice, otvrdnuća jetre, pospanosti, napadaja moždane kapi i
hemofilije, primjenjivala se tinktura u dozi od 4-6 kapi, 3-4 puta dnevno. U
slučaju kapi dobro je dati udisati miris od mješavine šafrana, jakog octa i
dabrove masti. Slabe oči ojača i boli u očima ublažuje mazanje vjedatinkturom
od šafrana. Treba paziti da ne uđe u oči!
Promrznuti
udovi (perniones) i smrzotine (kongelacij ) mažu se tekućinom od jednakih
dijelova tinkture od šafr na i kamfor-špirita. Na upaljene i umorne oči mogu se
stavljati i oblozi od mlijeka u koje se stavi tinkture ili čaja od šafrana, a
to isto kao oblog omekšava upaljene dojke (mastitis), zanokticu (panaritium) i
otečene zglobove, te ublažuje bolove.Za hladne i vruće obloge miješa se šafran
s vodom, vinom i mlijekom. Pomiješa li se s bjelanjkom i žumanjkom kokošjeg
jajeta, time nakvasi gaza i primijeni kao oblog, ublažuj bolove, smanjuje
otekline i liječi upalu.
Prelije
li se šafran kipućim octom i pošto odstoji 15 min. time masira kod napada padavice
i udara kapi, bolesnik se oporavi i dolazi k sebi. Moči li se šafran u vinjaku
ili jak j rakiji 14 dana, pa se time masira, jača živce i srce, a ako se to
stavi kao oblog na ranu, zaustavlja krvarenje i uništava bol.
Protiv
hladne i vlažne gangr ne (Sphacelus) smiješa se šafran s maslinovim uljem i
lužinom i time maže oboljelo mjesto. Kao mast, miješa se sa svinjskom masti, a
kao melem s vodom i nešto loja, ili maslinovim uljem i bj elanj kom. Protiv
vrućih oteklina šafran se pomiješa s jajetom i time maže oboljelo mjesto.
Najjače boli podagre (gihta) umire se kad se na oboljelo mjesto stavi oblog od
mješavine šafrana, mlijeka, maslinova ulja i nešto opijuma.
Tinktura,
a osobito sirup za djecu, najbolje je da napravi ljekarnik, a treba ih davati
točno po uputi liječnika. Svako prekoračenje doze dovodi do lupanja srca,
glavobolje, vrtoglavice, povraćanja, omame i pospanosti a na kraju do paralize
mozga i živaca.
Vrlo
dobro djeluje protiv vrbanca ili crvenog vjetra (Erysipelas) mast sastavljena
od jednakih dijelova šafran ova praha, pravog maslinovog ulja i sitno
nastruganog voska: sve se to ostavi rastopiti s malo vode u zemljanom lončiću i
dobro izmiješa, k tome se dodaju dva bjelanjka kokošjih jaja i sve zajedno opet
dobro izmiješa. Oboljelo mjesto maže se time ujutro i navečer s pomoću kokošjeg
pera, pa se pokrije suhom lanenom krpom. Svaki put prije upotrebe treba ovaj
melem dobro promućkati.
Nema komentara:
Objavi komentar